Onderzoek

Wetenschapper stuurt dronezwerm aan met gedachten

EEG-headset-zwerm-drones

De Amerikaanse wetenschapper Panagiotis Artemiadis is erin geslaagd om een dronezwerm aan te sturen met gedachten. Daartoe maakt hij gebruik van een EEG-headset die elektrische activiteiten in het brein omzet in stuurcommando’s. Uiteindelijk wil Artemiadis de technologie inzetten voor search&rescue-toepassingen.

Brein-machine interfaces
Artemiadis is directeur van het Human-Oriented Robotics and Control Lab van de universiteit van Arizona. Daar doet hij onderzoek naar brein-machine interfaces, ofwel het besturen van computers en robots middels menselijke gedachten.

Eén van de onderzoekstrajecten betreft het gelijktijdig aansturen van meerdere robots door één persoon. Die draagt daartoe een kap met daarin 128 elektroden. Daarmee worden specifieke hersenactiviteiten gemeten, die vervolgens omgezet kunnen worden in commando’s.

Vier drones tegelijk
Momenteel kunnen middels de opstelling vier drones gelijktijdig bestuurd worden. In de toekomst worden dat er mogelijk meer. “Het is erg lastig om meerdere drones met één joystick te besturen. Maar je kunt je best visualiseren dat je een groot gebied wilt verkennen met behulp van een aantal gelijktijdig vliegende drones. Daar trainen we de proefpersonen op.”

Volgens Artemiadis zijn de menselijke hersenen opmerkelijk genoeg redelijk in staat om met zwermen om te gaan. Maar dan moet degene die de apparaten aanstuurt wel gefocust zijn, en niet vermoeid raken, want dan gaat het niet meer. Ook moet het systeem elke dag opnieuw gekalibreerd worden, omdat de hersengolven van dag tot dag verschillen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Wetenschapper stuurt dronezwerm aan met gedachten

  • Nice, dan hoef je je duimen niet meer te gebruiken. Zo vermoeiend altijd.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier