Britse vliegtuigfabrikant had in 1960 al plannen voor een landbouwdrone

GLOSTER_CROP-SPRAYER_01

Dacht je dat landbouwdrones die zeer gericht meststoffen of pesticiden kunnen sproeien recent zijn uitgevonden? Dan heb je het mis: al in 1960 beschreef de Britse vliegtuigfabrikant Gloster Aircraft een quadcopter die ingezet zou kunnen worden om gewassen te besproeien.

Het idee voor de lightweight crop sprayer wordt beschreven in een publicatie uit 1960. Feitelijk betreft het radiografisch bestuurde helikopter met vier rotoren, aangedreven door een viercilinder luchtgekoelde benzinemotor. In totaal zou de sproeimultirotor zo’n 75 liter aan vloeistof met zich mee kunnen dragen. De diameter van de rotoren was berekend op drie meter.

Twee operators
In de praktijk zou de sproeidrone op een aanhanger achter een terreinwagen vervoerd moeten worden van veld naar veld. Het toestel zou bestuurd moeten worden door twee operators, één aan elke kant van het te besproeien veld. Een start- en landingsbaan zou niet nodig zijn, en velden zouden zeer precies besproeid kunnen worden.

Helaas heeft Gloster het toestel nooit in productie genomen. Geschat werd dat de crop-sprayer 3.800 pond zou moeten kosten, en dat er tegen die verkoopprijs in Engeland zo’n 150 exemplaren verkocht zouden kunnen worden. De vliegtuigfabrikant ging een paar jaar later, in 1963, failliet.

Gloster-Grebe-1923-1

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier