Drone biedt fascinerende blik op bouwplaats kernfusiereactor ITER

In het zuiden van Frankrijk wordt al jaren hard gewerkt aan de bouw van ITER, een grote experimentele kernfusiereactor. Deze centrale moet in tegenstelling tot huidige nucleaire installaties energie opwekken door atoomkernen met elkaar te laten versmelten, in plaats van deze te splitsen. Van de bouwplaats werden met behulp van een drone fascinerende opnamen gemaakt.

Al in 1985 werd het internationale samenwerkingsverband gevormd dat moet leiden tot de eerste kernfusiereactor die op basis van de magnetische opsluiting van plasma van miljoenen graden Celsius moet zorgen voor een continu verlopend kernfusieproces. Uiteindelijk moet de centrale 500 megawatt aan energie opwekken. De bouwkosten zijn geraamd op 5 miljard euro, en de centrale zou in of na 2020 operationeel moeten worden.

Tokamak
Het hart van de centrale wordt gevormd door een gigantisch reactorvat, ook wel aangeduid met ‘tokamak’. Reusachtige elektromagneten verhitten daarin zware waterstofisotopen tot fusietemperaturen en het magneetveld houdt het plasma meteen ook op zijn plek. De enorme schaal van het project wordt goed zichtbaar in onderstaande video, waarin je onder andere het fundament onder de reactor ziet.

CameraNU.nl opruiming
Wiebe de Jager

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is gecertificeerd (RPA-L) dronepiloot en beschikt over het ROC-light. Wiebe schrijft ook over de wereld van 360º content op 360shooter.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Skytools lease & rentals