ProProductnieuws

DJI presenteert drone-camera met 30x optische zoom

Een paar maanden geleden kwam DJI met haar eerste zoomcamera op de markt, de Zenmuse Z3, die beschikt over een 3x optische zoomlens. De nieuwe Zenmuse Z30 vergroot dat zoombereik met maar liefst een factor 10, en beschikt over 30x optische zoom. Met de Zenmuse Z30 richt DJI zich met name op inspectie- en beveiligingstoepassingen.

30x optische zoom

Dankzij de enorme zoomrange van 30x hoeft een drone die uitgerust is met deze camera niet heel dichtbij objecten te vliegen om toch opnamen met flink veel close-up details te kunnen maken. Dat is met name van belang voor toepassingen waarbij de drone niet heel dichtbij het onderwerp kan vliegen; denk aan inspecties van windturbines of van industriële installaties, of aan surveillance vanuit de lucht. Wat dat in de praktijk betekent, kun je in onderstaande korte demonstratievideo zien.

Digitale zoom

Het optische zoombereik van 30x kan via 6x digitale zoom nog een opgekrikt worden naar in totaal 180x zoom. Dat zal de beeldkwaliteit niet ten goede komen, maar in sommige toepassingen kan het handig zijn om snel nog even wat verder te kunnen inzoomen dan de optiek toelaat. Om te voorkomen dat de beelden trillen of bewegen heeft DJI voor de Zenmuse Z30 een speciale gimbal ontwikkeld, die extreem nauwkeurig is.

Over beeldkwaliteit gesproken: de Zenmuse Z30 beschikt over een 1/2.8” CMOS-sensor met een resolutie van 2.13 megapixels. Dat is voldoende om 1080p HD video mee op te nemen. Het diafragma heeft een bereik van f/1.6 tot f/4.7. De Zenmuse Z30 is dus niet bedoeld voor regulier videowerk, daarvoor zijn de specs van de sensor niet toereikend. Foto’s maken kan in de intervalstand met maximaal 5 fps.

2001273645

Bedoeld voor Matrice

De Zenmuse Z30 is alleen te gebruiken in combinatie met de drones uit de Matrice-serie van DJI. De bediening van de camera is volledig geïntegreerd in de DJI GO-app, en via LightBridge 2 bedraagt het bereik waarover de beelden verzonden kan worden ruim 5 kilometer. De Zenmuse Z30 is 152 x 137 x 61 mm groot en weegt 549 gram.

DJI heeft geen prijsinformatie losgelaten over de nieuwe camera met 30x zoom. Gebruikers die interesse hebben in het systeem wordt aangeraden om contact op te nemen met de zakelijke tak van DJI.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “DJI presenteert drone-camera met 30x optische zoom

  • BobvdMeij

    Zeer goed nieuws en buitengewoon interessante ontwikkelingen!

    Ik blijf het echter ontzettend jammer vinden dat de Z30 (vooralsnog) niet beschikbaar is voor de Inspire. Daar de gebruikersaantallen van Matrice toestellen in het niets vallen bij de verkoopaantallen van de Inspire hoop ik (heel stiekem) dat de Z30, of een andere camera met vergelijkbare specs, alsnog beschikbaar komt voor de Inspire.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier