Nieuws

Zweeds gerechtshof doet cameradrones effectief in de ban

Wie in Zweden gebruik wil vliegen met een cameradrone moet daarvoor eerst een surveillance-vergunning aanvragen. Dat heeft het Zweedse hooggerechtshof bepaald. De uitspraak geldt zowel voor particuliere als professionele dronevliegers. Als gevolg van de uitspraak wordt het vliegen met een cameradrone in Zweden zo goed als onmogelijk. Voordat er beelden worden gemaakt van locaties die openbaar toegankelijk zijn moet er toestemming worden aangevraagd.

Beveiligingscamera

Volgens de uitspraak valt een cameradrone onder de wetgeving voor het gebruik van beveiligingscamera’s, en moet er daarom eerst een (kostbare) vergunning worden aangevraagd voordat er een vlucht wordt uitgevoerd. Het besluit heeft mogelijk kwalijke gevolgen voor de meer dan 1.000 commerciële drone-operators die momenteel in Zweden actief zijn, aldus een woordvoerder van de Zweedse brancheorganisatie Unmanned Aerial System (UAS).

De vergunningen worden namelijk niet zomaar verstrekt: de gebruiker moet aan kunnen tonen dat er tijdens drone-operaties geen privacyschendingen kunnen optreden. Zeker voor hobbyvliegers zal het lastig worden om aan te tonen dat dit het geval zal zijn. Ook drone-racers en natuurfotografen hebben een probleem. Voor journalisten wordt eveneens geen uitzondering gemaakt, wat betekent dat dronejournalistiek in de praktijk zo goed als onmogelijk wordt.

In Zweden wordt een cameradrone gelijk gesteld aan een surveillancecamera
In Zweden wordt een cameradrone gelijk gesteld aan een surveillancecamera

Drones niet binnen handbereik

Gek genoeg is de wet niet van toepassing op bijvoorbeeld dashcams of GoPro’s die op iemands helm of jas zijn gemonteerd. Dergelijke camera’s zouden geen inbreuk maken op de privacy van anderen omdat de camera’s binnen handbereik zijn van degenen die ze gebruiken.

Zweden is het eerste Europese land dat een dergelijke verstrekkende regeling invoert. In veel landen valt het gebruik van cameradrones nog onder de bestaande privacywetgeving. In de VS werd vorig jaar een wetsvoorstel om cameradrones te verbieden tegengehouden door een Californische gouverneur. Andere landen die cameradrones in de ban hebben gedaan zijn Marokko en Thailand.

20.000 cameradrones

In Zweden zijn naar schatting zo’n 20.000 cameradrones verkocht, en er zijn zo’n 1.000 vergunningen voor het professioneel gebruik van drones verstrekt. In Zweden bestaat er geen wet die het fotograferen op de openbare weg verbiedt. De uitspraak heeft tot veel protest geleid van Zweedse dronepiloten.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Zweeds gerechtshof doet cameradrones effectief in de ban

  • Afgelopen zomer van ik van Zuid naar Noord Zweden gereist. De gehele reis zeer weinig mensen gezien en de politie maar 1 keer. Heb leuke opnames gemaakt van de natuur daar. Dit zal ik ook volgend jaar wel weer gaan doen omdat er zoveel plekken zijn in Zweden waar je alleen bent en je niemand tot last bent. Het is tegen de regels maar handhaving is onmogelijk in zo’n uitgestrekt groot land als Zweden.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier