#advInterview

“Er is nog altijd een markt voor maatwerkdrones”

Vandaag drie jaar geleden begon Mark Woortmeijer uit Friesland (toen 17 jaar oud) met Custom Drone, een webwinkel waar klanten drones op maat kunnen laten bouwen. Mark runt de webshop nog altijd in zijn vrije uren. We vroegen Mark naar de huidige stand van zaken en zijn toekomstplannen.

Hoe kijk je als jonge ondernemer terug op de afgelopen 3 jaar? Wat zijn je belangrijkste lessen geweest?

“Toen ik begon was er eigenlijk alleen sprake van custom made drones. Toen kwam DJI met de Phantom 1, maar in die markt wilde ik niet actief worden. Dat is ook niet gebeurd, ik focus me nog steeds op maatwerksystemen. Als ondernemer in deze sector is het belangrijk om continu op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen. Ook heb ik geleerd dat je helaas niet iedereen kunt vertrouwen.”

mark-woortmeijer-custom-drone
Mark bouwde zijn eerste drone op zijn 16e. Die ervaring vormde de basis voor zijn bedrijf Custom Drone

Is er nog wel een markt voor custom drones? Is het niet allemaal ‘ready to fly’ wat de klok slaat tegenwoordig?

“Er zijn nog steeds veel bedrijven die een specifieke oplossing zoeken. Dergelijke systemen verkopen we vooral buiten Nederland. In Nederland loopt de markt toch wat achter, door de traag veranderende wetgeving. Ik probeer wel om ook in Nederland mensen op weg te helpen, door advies te geven.”

Welke technologische ontwikkelingen van de laatste maanden spreken jou het meest aan?

“De DJI Wind drone, die wij nu exclusief verkopen, vind ik een mooi voorbeeld van zo’n technologische ontwikkeling. Eigenlijk heet het systeem anders, maar daar kan ik nu verder niets over zeggen. Verder werken we samen met een hogeschool. Het is echt super om te zien wat daar allemaal ontwikkeld wordt.”

custom-drone-dronesurfing
Dronesurfing met een systeem van Custom Drone

Ben je inmiddels al klaar met school? Wat zijn je toekomstplannen met de shop?

“Ik ben eind dit jaar klaar met school en daarna ga ik nog een studie volgen. Ondertussen blijft Custom Drone zich verder ontwikkelen. We houden ons serviceniveau hoog en helpen onze klanten zo goed mogelijk. Dit mede dankzij de inzet van een aantal medewerkers. We doen steeds meer in de landbouwsector, daar zie ik veel mogelijkheden voor drones.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier