NieuwsPro

Na eigen drone gaat Intel nu ook flight-planningsoftware aanbieden

multiflightplan

Onlangs presenteerde Intel haar eerste ‘eigen’ industriële drone, de Intel Falcon 8+. Deze drone is gebaseerd op een ontwerp van het Duitse bedrijf Ascending Technologies, dat Intel begin dit jaar overnam. Om dit systeem automatisch vluchten te laten uitvoeren komt Intel binnenkort ook met mission control software op de markt. Daartoe heeft de chipgigant het eveneens Duitse bedrijf MAVinci overgenomen.

Met de overname neemt Intel niet alleen het intellectueel eigendom van de bestaande flight-planningsoftware van MAVinci over, ook de 20 werknemers die bij het bedrijf in dienst zijn komen te werken bij Intel. Zij zullen onder de vlag van de New Technology Group gaan samenwerken met de mensen van Ascending Technologies, die aan de hardwarekant actief zijn.

Desktopapplicatie
De flight-planningtool van MAVinci bestaat uit een desktopapplicatie die drone-operators in staat stelt om vluchten tot in detail voor te bereiden. De software zorgt er daarbij voor dat er automatisch trajecten worden berekend, waarbij rekening wordt gehouden met hoogteverschillen in het terrein. Tijdens de uitvoering van de vlucht toont de software de actuele status van de drone en de afwikkeling van het vluchtplan, en na afloop helpt de software met de post-flight check en het verder verwerken van data.

mavinci_mission_control_bild_2_2

Met name dat laatste is interessant voor Intel: een inspectievlucht of luchtfotografiesessie kan vele gigabytes aan data opleveren, en het vergt krachtige hardware om dat allemaal te verwerken. Hier komen de processoren van Intel om de hoek kijken. Daarnaast kunnen de systemen van Intel worden ingezet om de drone intelligenter te maken. De Intel RealSense-module bijvoorbeeld kan ervoor zorgen dat de drone autonoom obstakels kan ontwijken. Deze technologie wordt onder andere toegepast in de Yuneec Typhoon H Professional.

Turn-key oplossing
Met de overname van MAVinci en de eerdere presentatie van de Falcon 8+ biedt Intel nu een turn-key oplossing voor bedrijven die aan de slag willen met bijvoorbeeld inspecties, terrain mapping of microlandbouw. Het ligt voor de hand dat de software van MAVinci ook geschikt gemaakt wordt voor andere merken en typen drones. Of MAVinci ook blijft werken aan haar eigen fixed-wing systeem voor het vergaren van data is niet bekend gemaakt.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier