Parrot voegt follow me-functie met beeldherkenning toe aan Bebop 2

parrot-visual-tracking

De software-engineers van Parrot hebben goed gekeken naar de ActiveTrack-functie zoals DJI die heeft geïmplementeerd in de Phantom 4 en de Mavic Pro, en een vergelijkbare modus ontwikkeld voor de Bebop 2 quadcopter. Middels een software-update krijgen gebruikers van het toestel toegang tot een nieuwe follow me-functie, waarbij de drone automatisch achter de piloot aanvliegt. Daarbij maakt de drone gebruik van beeldherkenning om het onderwerp in te kaderen.

Net zoals bij ActiveTrack moet je jezelf selecteren door in de app een vierkantje om het onderwerp te tekenen. Daarna houdt de drone de piloot automatisch in beeld, ook als deze zich verplaatst. Dit werkt op basis van visual tracking-algoritmes, die de kleuren en vormverschillen van het object ten opzichte van de omgeving isoleren, aangevuld door GPS-data van je smartphone.

Hoogteverschillen
Tijdens het automatisch volgen kun je kiezen of de drone je van opzij, van voren of van achteren moet volgen, of dat de drone ondertussen om je heen cirkelt of een dronie uitvoert. Desgewenst wordt de hoogtemeter van je smartphone ingeschakeld als je de Bebop gebruikt om jezelf te filmen tijdens bijvoorbeeld een klimpartij. Daardoor kan de drone ook rekening houden met hoogteverschillen en automatisch meestijgen of -dalen.

De visual tracking kan ook gebruikt worden om anderen te filmen. De algoritmes zorgen er dan voor dat het onderwerp automatisch in beeld blijft, terwijl de piloot zich kan richten op de besturing van de drone. Parrot noemt dit de auto-framing mode.

Geen obstakeldetectie
Er zijn wel een paar kanttekeningen te plaatsen. In tegenstelling tot drones als de Phantom 4 en de Mavic Pro beschikt de Bebop 2 niet over speciale hardware voor de beeldherkenning. De visual tracking-functie is dus geheel softwarematig van aard, en is daardoor misschien minder krachtig dan die van de concurrentie.

Daar komt bij dat de Bebop geen sensoren voor obstakeldetectie heeft. Mocht er tijdens het achtervolgen van een onderwerp een obstakel op het vliegpad van de drone komen, dan zal deze dit niet detecteren en er mogelijk mee in botsing komen. Dat is dus wel iets om rekening mee te houden als je het automatisch volgen wilt uitproberen: zorg er dan voor dat je je op een open terrein bevindt, zonder obstakels zoals bomen of gebouwen.

De nieuwe follow me-functie is als in-app aankoop toegevoegd aan de FreeFlight Pro-app. De kosten voor deze upgrade bedragen € 19,99. De functie is momenteel alleen beschikbaar voor iOS, een Android-versie volgt later dit jaar.

parrot-bebop-follow-me

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier