Review

DJI Mavic Pro (video)review: een ideale ‘personal drone’ voor thuis en op reis

Zoals Sony met de Walkman muziek persoonlijk maakte, zo wil DJI met de nieuwe Mavic Pro ervoor zorgen dat de drone een videogereedschap wordt dat je altijd bij je kunt dragen. Veel mensen kijken dan ook reikhalzend uit naar de komst van de Mavic Pro, want DJI belooft de dronemarkt wederom op te schudden met een drone die minstens net zo geavanceerd is als de Phantom 4, maar dan in een veel compactere uitvoering. Wiebe de Jager van Dronewatch kreeg als één van de eersten in Nederland de gelegenheid om de Mavic Pro uit te proberen.

Introductie
DJI is de onbetwiste marktleider op het gebied van consumentendrones. Dat is niet zonder reden, want hun quadcopters uit de Phantomserie bijvoorbeeld bieden een ongekend gebruiksgemak in combinatie met indrukwekkende prestaties. Toch is een Phantom niet voor iedereen interessant: het toestel is best fors te noemen, het is niet zo dat je de drone altijd makkelijk met je meeneemt. Zeker als je op reis gaat denk je daarom wel drie keer na voordat je naast je gewone bagage ook een flinke koffer of rugtas met daarin drone en bijbehorende accessoires meeneemt.

Er zijn weliswaar veel kleine drones op de markt, maar die zijn voor serieuze luchtfotografen en videomakers eigenlijk niet interessant: de vliegtijd is te kort, of de cameraprestaties zijn ver onder de maat. Veel van deze ‘selfie-drones’ bieden een camerakwaliteit die zich het best laat vergelijken met de camera’s die je in de wat oudere generatie smartphone aantreft: prima voor een kiekje vanuit een grappig perspectief, maar niet goed genoeg voor een luchtfoto of -video van hoge kwaliteit.

In opgevouwen toestand is de Mavic Pro bijzonder compact
In opgevouwen toestand is de Mavic Pro bijzonder compact

Degene die dus als eerste met een drone op de markt komt die klein genoeg is om makkelijk mee te nemen maar toch prestaties biedt die vergelijkbaar zijn met die van toestellen uit het semi-professionele segment kan een flink marktaandeel tegemoet zien in een markt die toch al flink aan het groeien is. Even leek het erop dat GoPro met hun nieuwe Karma drone die partij zou worden, maar nog geen week na de introductie van diens quadcopter kondigde DJI de Mavic Pro aan, die qua specificaties – op papier althans – een stuk interessanter lijkt dan de Karma.

Of dat in de praktijk ook zo is moet natuurlijk blijken. Helaas heeft DJI de grootste moeite om aan de vraag naar de nieuwe Mavic Pro te voldoen. Dat geldt overigens ook voor GoPro, wiens Karma nog maar bij weinig mensen is afgeleverd. Wij slaagden erin om een paar testvluchten te maken met één van de eerste Mavics in de Benelux, in dit geval ter beschikking gesteld door MaxxUAV.eu. Onze bevindingen vind je in dit artikel met bijbehorende videoreview.

Eerste indruk en uitvoering
Dat de Mavic Pro een stuk kleiner is dan grote broer Phantom 4 blijkt al wel uit de verpakking waarin de drone wordt geleverd. Er had net zo goed een paar slippers in kunnen zitten, zo klein en licht is de doos. Als je de Mavic Pro ‘kaal’ bestelt dan ontvang je naast de drone één accu, een controller, een setje reservepropellors, twee kabeltjes en een 220v acculader. Mocht je de Mavic Pro Fly More Combo bestellen, dan krijg je twee extra accu’s, een acculader voor in de auto en een handige draagtas meegeleverd.

dji-mavic-pro-met-doos-en-controller
De Mavic Pro wordt standaard geleverd met controller en 220v acculader

De drone zelf is echt supercompact. De controller trouwens ook. Het is natuurlijk maar net wat je gewend bent, als de Mavic Pro je eerste drone wordt dan zeggen de afmetingen en het gewicht je misschien niet zoveel, maar als je bekend bent met de Phantom dan zul je echt even versteld staan van de geringe afmetingen van de Mavic Pro. Dit is voor het grootste deel te verklaren door het feit dat de Mavic Pro opvouwbaar is: zowel de propellers als de armen waarop de motoren bevestigd zijn laten zich eenvoudig inklappen. Daar komt bij dat het toestel nog geen 750 gram weegt, en dat is inclusief accu. Ruim onder de magische 1 kg-grens dus.

Desondanks heeft DJI heel wat features in de quadcopter weten te stoppen. Laten we beginnen met de camera: deze filmt in 4K en maakt foto’s in een maximale resolutie van 12 megapixels. De camera is mechanisch gestabiliseerd, middels een gimbal. Deze camera/gimbal-combinatie is aan de voorzijde van het toestel gepositioneerd. Het geheel wordt beschermd door een doorzichtige kunststof ‘cockpit’, die je in principe kunt laten zitten tijdens het vliegen. Om ongewenste reflecties te voorkomen is het echter aan te raden om de beschermkap te verwijderen.

dji-mavic-pro-gimbal-protector
De ‘cockpit’ van de Mavic Pro kun je het beste verwijderen om reflecties te voorkomen

Net zoals de Phantom 4 beschikt de Mavic Pro over twee vooruitkijkende camera’s voor de obstakeldetectie en voor functies als ActiveTrack. Aan de onderzijde van de drone vindt je twee ultrasoonsensoren die gebruikt worden om de hoogte te bepalen als de drone laag bij de grond vliegt. Verder is er voorzien in twee naar beneden kijkende Visual Positioning System (VPS)-camera’s. Hiermee kan de Mavic Pro zijn positie ten opzichte van de grond bepalen bij slechte GPS-ontvangst. Ook gebruik de Mavic Pro deze camera’s tijdens het landen; hierover later meer.

De bouwkwaliteit van de Mavic Pro is solide en doordacht te noemen. Zowel de uitklapbare armen als de body voelen absoluut niet fragiel aan. Alleen de camera/gimbal-module lijkt wat kwetsbaar te zijn. De gimbal bijvoorbeeld is opgehangen aan vier dunne rubbertjes, waarvan je je voor kunt stellen dat deze scheuren bij een ruwe landing. Ook de gimbal voelt wat fragieler aan dan die van bijvoorbeeld de Phantom 4. Daar staat tegenover dat de camera een stuk kleiner is, de gimbal kan dus ook een stuk kleiner zijn.

De controller is net als de drone ook een stuk kleiner dan die van de andere drones uit het assortiment van DJI. Toch is er ook bij de nieuwe controller niet bezuinigd op knoppen en functies. Naast de twee sticks voor de besturing van de drone is er een return to home-button die de drone laat terugkeren naar het punt van opstijgen, een pauzeknop die gebruikt kan worden om een vliegprogramma te onderbreken zonder deze te beëindigen, een scrollwieltje voor de gimbal tilt en een scrollwiel om de belichting aan te passen. Daarnaast zijn er twee door de gebruiker in te stellen knoppen aan de onderzijde van de controller, en is er voorzien in een multifunctionele 5D-knop die ook verschillende door de gebruiker in te stellen functies biedt.

dji-mavic-pro-controller
Je smartphone wordt onder de controller bevestigd

De P-S-A driewegschakelaar die je op de remote van de Phantom 4 nog wel aantrof is verdwenen. De drone vliegt nu standaard in P(ositioning) modus, de S(port)-modus kun je inschakelen met een knopje op de zijkant van de controller. De A(tti)-modus is verdwenen, dus buiten vliegen met GPS uitgeschakeld is er niet meer bij. Waarschijnlijk heeft DJI hiertoe besloten om ervoor te zorgen dat beginnende piloten niet per ongeluk in de A-modus opstijgen om vervolgens hun drone te zien wegdrijven met de wind. In situaties dat er geen goede GPS ontvangst is (bijvoorbeeld binnen) kun je nog wel vliegen in Atti.

De controller zelf beschikt over een led-display waarop de belangrijkste gegevens worden weergegeven, zoals de actuele accustatus, hoogte, afstand en vliegrichting, de sterkte van het draadloze signaal en zelfs de rotatiesnelheid van de propellers. Voor de resterende informatie en de live camerabeelden bevestig je een smartphone of tablet in de twee armpjes onderaan de controller. Dat moet niet een heel grote tablet zijn: er past maximaal een iPad Mini in, of een Android tablet met vergelijkbare afmetingen.

Het is ook mogelijk om een kleine tablet te bevestigen aan de controller
Het is ook mogelijk om een kleine tablet te bevestigen aan de controller

Het is wel even wennen dat het scherm nu onder de sticks zit, in plaats van erboven. Je moet iets verder naar beneden kijken dan je gewend bent van de eerdere DJI-controllers. Ook ligt de controller anders in de hand. Zeker als je grote handen hebt zul je de controller misschien net iets te klein vinden. De sticks voelen wel plezierig aan en de knoppen zijn verder logisch gepositioneerd.

Het is trouwens ook mogelijk om zonder de controller te vliegen. Je bestuurt de Mavic Pro dan met virtuele sticks in de DJI Go app. Voor de verbinding met het toestel wordt dan gebruik gemaakt van wifi. Dat betekent ook dat het bereik fors minder is, hooguit enkele tientallen meters. In de praktijk is deze mogelijkheid dus niet heel bruikbaar, alhoewel het best handig kan zijn om even snel een foto te schieten zonder dat je de controller erbij hoeft te pakken.

Vluchtvoorbereiding en eerste keer vliegen
Om de Mavic Pro gereed te maken voor het vliegen hoef je eigenlijk alleen maar de armen uit te klappen, de controller en het toestel in te schakelen en het kompas te kalibreren als daarom wordt gevraagd. De propellers hoef je niet uit te klappen, dat gebeurt vanzelf als de motoren op toeren komen. Het starten van de motoren doe je middels het welbekende stickcommando, waarbij je beide hendels schuin naar je toetrekt.

Eenmaal in de lucht valt direct op hoe stil je Mavic Pro is. Het apparaat produceert niet alleen veel minder geluid dan de Phantom, het geluid is ook minder irritant. Het is nu gewoon een licht gezoem, in plaats van het geluid van een agressieve zwerm bijen. Dit is absoluut een voordeel, want veel mensen ervaren het geluid dat een flinke multirotor produceert toch als vervelend, en bij de Mavic Pro zul je veel minder snel klachten krijgen over de geluidsproductie.

mavic-pro-in-vlucht
De DJI Mavic produceert weinig geluid en hangt stabiel in de lucht

Dankzij de VPS-sensoren blijft de Mavic Pro zeer precies op zijn plek hangen. De besturing is trefzeker en precies. De Mavic Pro laat zich wat minder snel rondsturen dan een Phantom 4 (alhoewel er ook voorzien is in een Sport Mode), waarbij opgemerkt moet worden dat de vliegsnelheid wat hoger wordt als je de functie voor obstakeldetectie uitschakelt.

Mocht je het precies willen weten: met obstakeldetectie ingeschakeld haal je maximaal 35 km/uur. Dat gaat omhoog naar ca. 50 km/uur als je de obstakeldetectie uitschakelt. In Sport Mode is de topsnelheid van de Mavic Pro net iets hoger dan 60 km/uur. Als je met de wind mee vliegt gaat de Mavic Pro trouwens flink op de rem.

Speciaal voor fotografen en videomakers die een zeer precieze controle willen hebben over het toestel heeft DJI trouwens een nieuwe vliegmodus geïntroduceerd, Tripod Mode. Als je deze functie activeert dan reageert de Mavic Pro nog veel minder gevoelig op stickuitslagen, en kun je zeer precies het gewenst shot inkaderen. De Tripod Mode is ook ideaal om langzame, cinematische video-opnamen te maken. Deze functie zouden we eigenlijk ook graag terugzien op de Phantom en de Inspire.

Iets waar we direct tegenaan liepen is het feit dat je de camera van de Mavic Pro scherp moet stellen, net zoals bij een spiegelreflexcamera. Als je dat niet doet dan loop je het risico dat je beelden die je opneemt onscherp zijn. Diverse reviewers dachten zodoende dat er iets mis was met de Mavic Pro, maar dat is dus niet het geval: je kunt scherpstellen op het gewenste onderwerp door er in de DJI Go app op te tappen met je vinger. Dit Touch to Focus komt ook aan de orde in onze videoreview.

dji-mavic-pro-scherpstellen
Niet vergeten om scherp te stellen

Op zich is het alleen maar toe te juichen dat je nu zelf kunt kiezen welk deel van de compositie scherp in beeld moet komen. Daar staat tegenover dat je met een drone eigenlijk niet vaak heel dicht op objecten zult vliegen, en je meestal zult willen focussen op relatief verafgelegen onderwerpen. De vraag is dan ook of DJI er niet verstandiger aan doet om de focus standaard op oneindig te zetten, om dan manueel scherpstellen als extra optie aan te bieden.

De Mavic Pro biedt tal van intelligente vliegfuncties waar we nu niet in detail op ingaan. Denk aan ActiveTrack (het autonoom volgen van een persoon of object), Point of Interest (POI, ofwel om het onderwerp heen cirkelen) of de Terrain Follow mode. Om heel eerlijk te zijn gebruiken wij dergelijke modi bijna niet, de POI functie en de nieuwe Tripod Mode uitgezonderd. Misschien dat deze functies voor het filmen van sporters of andere actie-opnamen wel goed van pas komen, dus het is goed om te weten dat de Mavic Pro ze ondersteunt.

Prestaties
Of een drone in de praktijk bruikbaar is hangt van een aantal factoren af. Ten eerste moet de vliegtijd in orde zijn. Daarnaast moet de drone prettig te besturen zijn en stabiel in de lucht hangen. Dan moet de radioverbinding zonder te haperen blijven functioneren, en natuurlijk moeten de foto’s en videobeelden voldoen aan de creatieve eisen die de gebruiker stelt.

Laten we beginnen met de accuduur. Op dat gebied presteert de Mavic Pro absoluut zeer indrukwekkend. We haalden met gemak een vliegtijd van ruim 25 minuten op een acculading. Dat wordt flink minder als je continu vol gas vliegt, maar de vraag is hoe realistisch dat scenario is. De accu is met de autolader in 50 minuten weer opgeladen, gek genoeg duurt het opladen met de 220v lader wat langer.

Als je de Fly More Combo bestelt, krijg je naast een schoudertas ook een 12v acculader en 2 extra accu's
Als je de Fly More Combo bestelt, krijg je naast een schoudertas ook een 12v acculader en 2 extra accu’s

De zender daarentegen heeft een veel lagere accucapaciteit dan we gewend waren. Na 4 of 5 vluchten moet de zender wel weer opgeladen worden. Dat gaat gelukkig nu via een usb-poort, je kunt de zender dus ook onderweg bijladen met een powerbank. Verder blijft het vervelend dat de DJI Go app zo verkwistend omspringt met energie; na een paar vluchten zal de accu van je smartphone of tablet echt flink aan het leegraken zijn.

De radioverbinding verdient weer positieve opmerkingen. Tijdens de testvluchten bleef het FPV-beeld superstrak en vrij van haperingen. Dankzij een nieuwe draadloze videotechnologie, OcuSync (de opvolger van LightBridge), is het bereik ook nog eens flink toegenomen: volgens DJI zou je tot 7 kilometer ver weg moeten kunnen vliegen met de Mavic Pro, en dan nog beeld kunnen zien. Dat is in Nederland natuurlijk uit den boze, je moet immers te allen tijde oogcontact houden met het toestel.

De beelden die de camera produceert zijn absoluut van hoge kwaliteit. Opgemerkt moet worden dat we geen pixelprecieze metingen hebben uitgevoerd, of een directe vergelijking hebben uitgevoerd met andere (drone)camera’s. De kwaliteit van de foto’s en video’s die we tijdens de proefvluchten maakten benaderen die van de Phantom 4, alhoewel het lijkt alsof de scherpte en het contrast wat achterblijven. Ook zie je dat de scherpte aan de randen van de opnamen een stuk minder is. Dankzij de beeldhoek van 79º heb je geen last van de vermaledijde fisheye-vertekening die je nog steeds bij sommige andere drones – waaronder de Karma van GoPro – tegenkomt.

herfstbos-van-boven
Details worden goed vastgelegd, maar naar de randen wordt de foto onscherp

Met name bij composities met daarin zeer lichte en zeer donkere onderdelen – bijvoorbeeld een lichte wolkenpartij boven een donker bos – heeft de camera moeite om alles goed belicht te krijgen. Dit ligt waarschijnlijk niet aan de sensor, want de SONY IMX377-sensor die in de Mavic Pro is verwerkt is een opvolger van de sensor die in de Phantom 4 is gebruikt. Eerder moet de verklaring gezocht worden in de optiek, want het lenzenstelsel is een flink stuk kleiner dan de optiek zoals die in de Phantom 4 is toegepast.

dji-mavic-pro-contrasten
De sensor heeft wat moeite met contrastrijke opnamen

Indrukwekkend is het feit dat de Mavic Pro net zoals de Phantom 4 kan filmen in 4K resolutie bij 30 frames per seconde. Foto’s maken doet het toestel in 12 megapixels. Deze kunnen desgewenst ook in RAW worden opgeslagen. Via de DJI Go app kun je alle settings wijzigen, zoals de ISO-waarde, belichtingscompensatie, kleurprofiel, en witbalans. Filmen in 60 of 96 fps in 1080p HD resolutie is echter problematisch. Hoge kwaliteit slow motion-opnamen maken met de Mavic Pro zit er daardoor niet in.

De landingsprocedure is ook wat anders geworden. Waar je vroeger de mogelijkheid had om je drone handmatig aan de grond te zetten, vraagt de Mavic Pro nu of deze zelf de landing moet inzetten als je op een geringe hoogte bent aangekomen. Mocht je gebruik maken van return to home om het toestel weer aan de grond te zetten, dan zul je merken dat de Mavic Pro bijna op precies dezelfde plek landt als waar deze opsteeg. Dat krijgt de drone voor elkaar door tijdens de landing camerabeelden te vergelijken met beelden die tijdens het opstijgen gemaakt werden door de naar beneden gerichte camera’s.

Dat is niet de enige noviteit die je in de Mavic Pro terugvindt. DJI heeft ook nieuwe vliegmodi toegevoegd, waaronder de eerder aangehaalde Tripod Mode, maar ook een modus die Terrain Follow wordt genoemd. Daarbij volgt de drone een persoon of object, en past daarbij ook de vlieghoogte aan als daar aanleiding toe is. Een mooie aanvulling op de ActiveTrack die we al kenden van de Phantom 4.

Conclusie
De Mavic Pro is niet zomaar een verkleinde uitvoering van de Phantom 4. Op werkelijk alle fronten heeft DJI innovaties of verbeteringen doorgevoerd. De indrukwekkende vliegduur, de prima vliegprestaties, de overvloed aan instellingen en geavanceerde vliegmodi: dit is een toestel die niet alleen een nieuwe standaard zet als het gaat om compacte drones, het is ook nog eens een drone die prima de concurrentie met veel grotere modellen aan kan gaan.

dji-mavic-pro-vs-phantom-4
De DJI Mavic Pro is een prima alternatief voor grotere drones zoals de Phantom 4

Verdeeld over deze review vind je een aantal foto’s en een video, gemaakt met het toestel, die een goede indruk geven van waar de Mavic Pro toe in staat is. In de handen van een goede fotograaf of videomaker zal de Mavic Pro absoluut in staat zijn om beelden te produceren die voor semiprofessionele doeleinden volstaan. Dat maakt de drone tot een mooi stuk gereedschap voor mensen die voor hun werk veel op pad zijn en af en toe luchtopnamen moeten maken, zoals makelaars, tuiniers of inspecteurs. Deze drone gaat veel professionele toepassingen vinden, dat durven we wel te stellen.

Dat laatste wordt nog eens onderstreept door het feit dat je voor het professioneel gebruik van de Mavic Pro onder het ROC-light geen theorie-examen hoeft te doen. Dat is namelijk niet verplicht voor drones die minder dan 1 kg wegen. Je moet het toestel nog wel inschrijven en verzekeren als je er zakelijk mee wilt gaan vliegen, maar een opleiding volgen is dus niet noodzakelijk. Dit is uiteraard alleen op Nederland van toepassing, in België is de situatie weer heel anders.

Kijkend naar de directe concurrenten van de Mavic Pro dan kom je als eerste bij de Karma van GoPro terecht. Dit is eveneens een opvouwbare quadcopter, die met zijn 1 kg ook als lichtgewicht drone aangemerkt kan worden. De Karma maakt echter gebruik van een losse GoPro-camera, die ook op een bijgeleverde steadygrip gezet kan worden. Daardoor is de Karma iets veelzijdiger, maar de vraag is of dat potentiële kopers voldoende kan overtuigen: zo heb je bij de Karma nog altijd last van fisheye-vertekening, en de Karma heeft geen obstakeldetectie.

De DJI Mavic Pro heeft aparte sensoren voor obstakeldetectie
De DJI Mavic Pro heeft aparte sensoren voor obstakeldetectie

De compacte maar inmiddels nogal verouderde Bebop 2 van Parrot is geen serieus alternatief voor de Mavic Pro te noemen. Ook de ‘selfie drones’ Breeze van Yuneec en Xplorer Mini van Xiro kunnen niet tippen aan de prestaties en mogelijkheden van DJI’s eerste opvouwbare drone. Maar die mikken weer op een heel andere doelgroep, wat ook weerspiegeld wordt door de veel lagere verkoopprijs en het feit dat deze drones niet met een controller worden geleverd, maar bestuurd worden via een app.

Al met al bewijst DJI met de Mavic Pro wederom de absolute koploper te zijn als het gaat om vernieuwende en toegankelijke drone-technologie. Als je al een Phantom of andere serieuze quadcopter hebt, dan kunnen we ons prima voorstellen dat je de Mavic Pro ‘voor erbij’ koopt. Maar ook mensen die voor het eerst aan de slag willen met dronefotografie of het maken van luchtvideo’s krijgen met de Mavic Pro een prima gereedschap in huis, dat zich ook nog eens makkelijk mee laat nemen op reis. De Mavic Pro maakt echt deel uit van een nieuwe categorie drones, die je het label ‘personal drone’ zou kunnen geven: je kunt hem immers – net zoals de eerste WalkMan van Sony – altijd bij je dragen en meenemen.

dji-mavic-pro-binnenzak
De DJI Mavic Pro is een personal drone die je altijd bij je kunt dragen

De belangrijkste nadelen zijn het feit dat de accu van de controller veel minder lang meegaat, en dat de camera net iets minder presteert dan die van de Phantom 4. Veel mensen zullen ongetwijfeld de mist ingaan met de standaard focusinstellingen, alhoewel dit middels firmware- of app-updates mogelijk verholpen kan worden. Ook oogt de gimbal en de ophanging erg fragiel, de tijd zal het leren of de gimbal inderdaad eerder defect raakt of dat het allemaal wel meevalt.

Mocht je de Mavic Pro willen gaan bestellen, dan moet je er wel rekening mee houden dat DJI nog een flinke leveringsachterstand heeft. Het schijnt dat orders die voor 3 november geplaatst zijn nog dit jaar worden uitgeleverd, en dat mensen die de drone nu bestellen misschien wel moeten wachten tot volgend jaar. Je zult dus nog even geduld moeten hebben als je na het lezen van deze review een aankoop overweegt.

De basisuitvoering van de Mavic Pro kost op het moment van schrijven € 1.199,-. De DJI Mavic Pro Fly More Combo kost € 1.499,-. De DJI Mavic Pro is onder andere te koop bij CameraNU.nl en Droneshop.nl.

Met dank aan Frederick Gordts van MaxxUAV.eu voor het beschikbaar stellen van dit reviewexemplaar. Wil je graag doorkletsen over de Mavic Pro of ervaringen van anderen lezen? Dat kan in het Mavic-forum op DronePilots.nl.

Summary
Review Date
Reviewed Item
DJI Mavic Pro
Author Rating
51star1star1star1star1star
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

26 gedachten over “DJI Mavic Pro (video)review: een ideale ‘personal drone’ voor thuis en op reis

 • Mooie uitgebreide review. Wat ik mij nog afvraag: bij de Phantoms was een sunhood op de controller een noodzaak op zonnige dagen. Hoe is dat nu? Lijkt mij dat er wel iets moet komen tegen reflectie op de smartphone of tablet.

  Wat betreft fisheye op de Karma; je kan een GoPro anders instellen qua beeldhoek en dan is er geen fisheye-effect.

  Ik wacht nog even af, hoorde al wat klachten over die rubbertjes van de gimbal. Heb nu een P3S en die pak ik minder mee ivm dat het allemaal groot en omslachtig is. Die zou dan de deur uit gaan en de Mavic er in.

  Beantwoorden
  • Bedankt Jan-Kees voor die opmerking van de Karma (Gopro Hero 5) ik vind de Karma nog steeds interessant vanwege (mogelijk) waarschijnlijk betrouwbaarder te zijn.
   Verwacht binnen afzienbare tijd weer filmpjes met “shaking Gimbals” van de Mavic. Aangezien de Karma een afneembare gimbal heeft , die ook “slechts” 260 dollar gaat kosten,vind ik het vooral interessant dat Mountainbikers en snowboarders deze mee op hun backpack nemen om te filmen. Als dat allemaal kan, zal dit toch wel steviger zijn.
   Al die sensoren die Karma ontbeert zijn dan misschien niet eens zo héél belangrijk.
   Maar ik schrok wel even dat Wiebe sprak van dat Fish-eye effect bij de Hero 5, dat had ‘m dan toch niet geworden voor mij, bedankt voor de bemerking !
   Riny Neefs

   Beantwoorden
   • Wel een kleine kanttekening: de FOV moet dan minimaal naar medium of lager en in 4K doet de GoPro dat niet, met 2.7k wel.
    Of je moet naderhand de fisheye er uit halen bij het monteren, via een plugin. Heb daar geen ervaring mee.

    Nu heb ik helaas van Wiebe nog geen antwoord op mijn vraag mbt zonlicht op tablet/smartphone.

    Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Sorry, had je vraag over die sunhood niet gezien. Ik neem wel altijd een zonnekap mee voor mijn iPad Mini als ik ga fotograferen of filmen met mijn Phantom 4, maar in de praktijk gebruik ik ‘m zelden. Ik zoek de schaduw op en op een paar heel zonnige dagen heb ik zelfs gebruik gemaakt van een paraplu, vastgehouden door iemand anders. Ik vraag me af of de smartphone/tablethouder van de remote van de Mavic Pro wel de mogelijkheid biedt om een sunhood te bevestigen, maar ongetwijfeld zullen er wel dergelijke accessoires op de markt komen.

   Beantwoorden
 • Ondanks dat de review goed is, geen nieuwe info tegengekomen. Hoe werkt de controller bijvoorbeeld met Android-telefoons? Welke aansluiting(en) heeft de controller? Welk formaat mobiel past wel en welk niet?

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Hoi Jeroen, dank voor je reactie. Het is niet de bedoeling van deze review om op dergelijke details in te zoomen, bovendien beschik ik niet over allerhande smartphones om dergelijke zaken uit te proberen. In deze review geef ik een globale indruk van de drone, her en der met wat meer aandacht voor echt opvallende zaken (bijvoorbeeld het onderdeel over scherpstellen). Mensen die meer gedetailleerde vragen hebben kunnen terecht in het Mavic-forum op DronePilots.nl.

   Beantwoorden
  • Hallo Jeroen,

   Maat van de smartphone is tussen 6,5 en 8,5 mm. Kan zelfs een mini I pad tussen. De houders kan je uitklappen en tussen de sleuven vastzetten. Android smartphones kunnen er aan gekoppeld worden. Kijk eens bij DJI onder faq. Staan misschien nog wat onderwerpen waar je wijzer van kunt worden.

   Beantwoorden
 • Hoi Wiebe,

  Ik ben beginner wat betreft het vliegen met een droge. Ik ben zeer nieuwsgierig geworden na je review ik vraag me alleen af of het vliegen gemakkelijk is voor een beginner of dat ik snel zal crashen?

  Alvast dank voor je reactie,

  Groeten Christian

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Hoi Christian, dat is lastig te zeggen, op zich is de Mavic Pro best geschikt voor beginners, maar het kan geen kwaad om eerst de besturing van een drone in de vingers te krijgen. Je zou kunnen oefenen met een speelgoeddrone van een paar tientjes. Je zou ook de vliegoefeningen die beschreven staan in mijn boek Dronefotografie (www.handboekdronefotografie.nl) kunnen doornemen en daarmee beginnen als je de Mavic Pro binnen hebt.

   Beantwoorden
 • Ik ben onlangs gestart met een opleiding tot dronepiloot. Ik heb interesse in deze Mavic Pro maar ook in de Phantom Pro 4 omdat die een grotere sensor heeft. Voor foto en video is dat misschien interessanter. Ik zou wel graag een vergelijking willen lezen tussen beide modellen, waarbij ik dan ook zowel originele foto’s en video van beide toestellen kan downloaden en analyseren. Is dat een test die jullie voorzien?

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Hallo Serge, er staat wel een review van de Phantom 4 Pro in de planning (incl. testfoto’s en -video), alleen zullen er geen 1:1 vergelijkingsfoto’s komen ten opzichte van de Mavic Pro, simpelweg omdat we dit toestel niet in huis hebben.

   Beantwoorden
 • Hoi Wiebe
  Ben enthousiast geworden, meer reviews gezien en mavic aangekocht (eerste DJI product). Jammer dat ik er nu achter kom dat geen van de tablets en telefoons in bezit werkt met de Go 4 app. (het disconnected probleem).
  Als over het internet kijkt zijn er toch wel veel apparaten die echt niet werken, maar er is niet echt een reactie van DJI. Jammer.

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Welke tablets/telefoons heb je geprobeerd? Heb je al geprobeerd om het kabeltje aan te sluiten zodra drone en remote zijn ingeschakeld?

   Beantwoorden
 • Samsung J5 (geheugen probleem; zodra de camera beweging gaat filmen, wordt de verbinding overbelast en gaat ie ‘disconnected’) werkte na uitschakelen van telefoon met kabel aangesloten. Archos tablets zien niets via de usb. Ipad mini (IOS 9.0.3) wil app niet installeren omdat versie IOS niet hoog genoeg is…
  Nu 2 weken in bezit en nog niet met beeld gevlogen, heel jammer. Optie is nog Litchi.
  Blijft toch jammer dat die wel hun communicatie voor elkaar hebben (nog geen apparatuur voorwaarden kunnen vinden).

  Beantwoorden
  • Ulefone Gemini, een goedkoop chinees telefoontje android 6, zonder enig probleem.
   Ook de Xiaomi red mi 3 (red mi 5 staat in de lijst) werkt.

   Beantwoorden
 • J. Op 't Root

  Ben op zoek naar een drone die twee werelden kan combineren.. maken van video-opnames, gewoonweg van objecten, natuur, omgeving etc, maar daarnaast ook een auto-follow drone voor mijn sporten zoals wintersport/mtb.
  Voor de laatste is Airdog de beste, maar deze is niet zo bekwaam voor het eerste deel..
  De DJI drones hebben wel active track, maar die schijnt shaky te zijn zeker als snelheid om hoog gaat en daarnaast als je downhill gaat dus bijv de berg af snowboard dan kunnen ze niet dalen automatisch. Althans wat ik las op internet…
  Iemand suggesties?

  Beantwoorden
 • Heb je voldoende ontvangst in volle safari dat de drone je volgt?
  zouden deze willen aanschaffen voor onze reizen
  mooie presentatie

  grt benny

  Beantwoorden
 • Jesse van Camp

  Beste Wiebe,

  Mooie review!

  Ik overweeg een MavicPro aan te schaffen.
  Ben filmmaker en fotograaf. Een van mijn klanten is een makelaar. Nu schrijf je dat de MavicPro door zijn gewicht interessant is voor makelaardij. Nu ben ik toch enigszins verward, ook door wisselende berichten over boetes van 7800,- en filmpjes waarbij men toch het risico neemt… wat mag er precies wel/niet voor de makelaardij? Alleen vrijstaande huizen? Dus dan ook vrijstaande huizen met 5-10 meter ertussen?

  Alvast bedankt voor je reactie.

  Groet
  Jesse

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Hoi Jesse, voor beroepsmatig gebruik van de Mavic Pro gelden de regels zoals die ook voor andere beroepsvliegers gelden. Met gebruik van ROC-light betekent dat dus:

   – 50 meter afstand van bebouwing en wegen
   – niet vliegen boven aaneengesloten bebouwing

   Dat wil zeggen dat je inderdaad alleen vrijstaande huizen mag filmen, mits deze niet te dicht op wegen of andere huizen staan.

   Beantwoorden
 • Hallo Wiebe,

  Kan je als je foto’s wilt maken met de camera ook in zoemen net als met een spiegelreflexcamera op wat je wilt fotograferen ? Daar lees ik helaas niets over.
  Denk er namelijk na om hem te kunnen gebruiken voor incidentfotografie zoals ongevallen enz.

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Hallo Enrico, de meeste ‘ready to fly’ cameradrones in het wat goedkopere segment, zoals de Mavic Pro en de Phantom, zijn allen voorzien van fixed focus objectieven. Daarmee kun je dus niet inzoomen. Wil je met een dronecamera kunnen inzoomen dan moet je denken aan de aanschaf van een Inspire 1 of 2 met Zenmuse Z3 (7x zoom) of zelfs een Matrice met een Zenmuse Z30 (30x zoom), of een Inspire voorzien van een camera die verwisselbare objectieven ondersteunt. Het spreekt voor zich dat het hierbij om (zeer) dure systemen gaat en bovendien moet je beschikken over de juiste papieren om voor dit doel drones te gaan inzetten.

   Beantwoorden
   • Dank voor je snelle reactie Wiebe. Dat wordt inderdaad een fors duurdere drone voor wat ik zou willen. Beetje jammer weer.

    Beantwoorden
 • ludovic de nijs

  Lou, (CALP, Spanje) 6 Augustus 2017,
  Las vanochtend je zeer uitgebreide (interessante) beschrijving van de Mavic en dat doet me het volgende reageren: het scherp stellen op smartphone of tablet scherm is heel doelmatig te doen door het verschijnen van diagonale zebrastrepen rond het te filmen object als de belichtingsinstelling niet juist is. (LGg4 scherm aangeraden door mijn kleinzoon is perfect) Overigens in ben van 1922 en ervaar nog alle plezier met die drone-gekte na mijn eerste Yuneec 500 en vervolgens Phantom4, is de Mavic pro dè topper ! Die twee andere zijn tot genoegen in handen van mijn kleinzoons. Groetjes,Lou

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier