MarktPro

“Ruim helft droneprofessionals vliegt met toestellen van DJI”

Momenteel zijn er in Nederland een kleine 400 drones waarmee zakelijk wordt gevlogen geregistreerd in het luchtvaartuigregister. Daarvan is ruim 60% afkomstig van de Chinese dronebouwer DJI. Dat blijkt uit een inventarisatie door Jeroen van Craaikamp op DronePilots.nl.

Volgens Van Craaikamp zijn er momenteel 386 drones met een PH-nummer geregistreerd in het luchtvaartuigregister, dat bijgehouden wordt door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Volgens Van Craaikamp kan dat aantal snel toenemen als gevolg van lopende ROC-light aanvragen.

61% DJI

In het Nederlandse register staan in totaal 3.047 luchtvaartuigen geregistreerd, waarvan 497 zweefvliegtuigen, 429 luchtballonen, 490 ultralights en 386 drones waar professioneel gebruik van wordt gemaakt. Van de 386 geregistreerde drones zijn er 234 (61%) geproduceerd door DJI (103 Inspires, 94 Phantoms, 8 Matrices en 29 S-Serie drones), 23 door Aerialtronics, 16 door Sensefly, 11 door NLR en 10 door Yuneec. Het restant (92 drones) is afkomstig van andere producenten.

Dat het merendeel van de geregistreerde toestellen afkomstig is van DJI wil niet zeggen dat dan ook het grootste aantal vluchten wordt uitgevoerd met DJI-toestellen. Van Craaikamp: “De tijd dat het merendeel van de zakelijke klussen met zware drones met 8-16 propellors werd uitgevoerd lijkt echter wel verleden tijd.”

PH-registratie

Iedere drone waarmee beroepsmatig wordt gevlogen dient voorzien te zijn van een registratieplaatje met daarop onder andere het PH-nummer van het toestel en de contactgegevens van de operator. In geval van een crash kan zodoende snel achterhaald worden wie verantwoordelijk is voor de drone. Als gevolg van de invoering van de minidrone-regeling op 1 juli j.l. neemt het aantal geregistreerde drones momenteel snel toe.

Hobbydrones hoeven in Nederland nog niet geregistreerd te worden, alhoewel er stemmen opgaan om een registratieplicht in te voeren voor alle drones boven een bepaald gewicht. Dat zou dan echter op Europees niveau geregeld moeten worden. Zo’n registratie wordt dan mogelijk in de vorm van een chip die op afstand uitgelezen kan worden aan de drone gekoppeld.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier