Onderzoek

’s-Werelds kleinste drone heeft slechts één propeller

piccolissimo

Onderzoekers verbonden aan de universiteit van Pennsylvania hebben een microscopisch kleine drone ontwikkeld die slechts 2,5 gram weegt en ongeveer zo groot is als een muntstuk. Voor de aandrijving beschikt de microdrone over slechts één propeller. Heel toepasselijk is het toestelletje Piccolissimo gedoopt, het Italiaanse woord voor ‘miniscuul’.

3D geprint
De body van de miniatuurdrone werd vervaardigd met behulp van een 3D printer. Samen met de kleine LiPo-accu, het motortje en de besturingselektronica is de microdrone zeer goedkoop te fabriceren. “Bij 3D printen zijn de fabricagekosten direct afhankelijk van het volume van de onderdelen die je wilt printen. Vandaar dat deze drone niet veel kost om te maken”, verklaart onderzoeker Mark Yim.

Van de drone werden twee verschillende versies ontwikkeld. De ‘grote broer’ van de Piccolissimo weegt 2 gram meer en is ongeveer een centimeter groter. Ondanks het feit dat ook deze drone over slechts één propeller beschikt kan de drone toch verschillende richtingen opgestuurd worden. Dit wordt bereikt door de draaisnelheid van de propeller, die net buiten het zwaartepunt van de drone is bevestigd, tijdens het roteren te variëren. Daardoor kan de vliegrichting actief beïnvloed worden.

Veel extra gewicht kan de microdrone niet met zich meetorsen: ongeveer 1 gram. Maar dat zou genoeg moeten zijn voor een kleine camera of andere sensoren, denken de ontwerpers. Overigens hangt de drone niet stil in de lucht tijdens het vliegen: de body van het apparaatje draait in tegengestelde richting van de propeller.

Zwermtoepassingen
De onderzoekers hopen dat hun drone op termijn gebruikt kan worden voor zwermtoepassingen. Denk daarbij aan search&rescue operaties waarbij honderden drones betrokken zijn, waarvan de totale kosten niet hoger zijn dan die van één multirotor van een groter formaat.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier