Productnieuws

GoPro roept Karma drone terug om accuprobleem

GoPro Karma

GoPro roept haar onlangs geïntroduceerde Karma drone terug omdat de accu tijdens het uitvoeren van een vlucht spontaan uit kan vallen. Volgens het bedrijf gaat het om circa 2.500 exemplaren, die sinds de lancering zijn uitgeleverd. Het nieuws komt bijzonder slecht uit voor GoPro, dat al lange tijd kampt met teruglopende verkoopcijfers en veel belang heeft bij de verkoop van de drone.

Volgens GoPro-ceo Nick Woodman heeft slechts een klein deel van de Karma-gebruikers te maken gehad met het accuprobleem en zijn er geen ongelukken gebeurd als gevolg van het defect. “Maar veiligheid is onze topprioriteit”, aldus Woodman. Ook mensen wier Karma geen problemen vertoont wordt verzocht om het apparaat te retourneren.

Verkoop gestaakt
Mensen die de drone hebben gekocht kunnen deze bij GoPro of de winkel waar ze de drone hebben aangeschaft inleveren en hun geld terugkrijgen. De verkoop van de Karma wordt vooralsnog stilgelegd, totdat duidelijk is wat het probleem van de plotselinge stroomuitval veroorzaakt.

De aandelen GoPro kelderden naar aanleiding van de terugroepactie direct met ruim 9% en worden nu voor minder dan 10 dollar verhandeld op de beurs. De koers stond al op een dieptepunt, na een kortstondige opleving na de introductie van de Karma.

Aandeel GoPro

Eerste drone
De Karma drone is GoPro’s eerste drone. Het toestel is opvouwbaar, weegt net iets meer dan 1 kg en wordt bediend met een meegeleverde controller met ingebouwd scherm. De drone werkt samen met de welbekende Hero action cams, die ook op een meegeleverde steadygrip bevestigd kunnen worden.

Nog geen week na de introductie van de Karma drone kondigde marktleider DJI eveneens een opvouwbare drone aan, de Mavic Pro. Deze weegt nog geen 750 gram en is voorzien van een niet-verwisselbare 4K camera. Afgezien van voortdurende leveringsproblemen wordt de Mavic Pro vooralsnog zeer positief ontvangen.

Samsung
GoPro is niet het enige bedrijf dat geplaagd wordt door accuproblemen. Het Koreaanse elektronicabedrijf Samsung werd gedwongen om miljoenen Galaxy Note 7-toestellen terug te roepen nadat bleek dat de accu van dit toestel spontaan in brand kon vliegen. Nog altijd is onduidelijk wat de oorzaak is van dit probleem.

Moderne consumentenelektronica zoals smartphones en drones maken doorgaans gebruik van lithium-polymeer (LiPo) accu’s voor de stroomvoorziening. Deze accu’s worden gekenmerkt door een zeer hoge energiedichtheid en kunnen veel hitte afgeven in geval van kortsluiting. Mede daardoor zijn LiPo’s berucht bij vliegtuigmaatschappijen, die steeds strengere eisen stellen aan het vervoer van dergelijke accu’s.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier