Europees Parlement wil registratieplicht voor drones boven de 250 gram

In navolging van de VS moet er ook in Europa een registratieplicht komen voor drones die meer wegen dan 250 gram. Dat vindt de transportcommissie van het Europees Parlement. De maatregel is bedoeld om het veilig gebruik van drones te waarborgen, zonder dat de zich snel ontwikkelende dronesector onnodig belemmerd wordt.

‘Extra regels nodig’

Volgens rapporteur Marian-Jean Marinescu zijn de Europese regels voor het luchtverkeer al bijzonder goed ontwikkeld, maar zijn er extra regels nodig voor onbemand luchtverkeer. Tegelijkertijd zouden er voor drones niet dezelfde zware veiligheidseisen moeten gelden als voor bijvoorbeeld vliegtuigen en helikopters.

Volgens de transportcommissie is een verplichte registratie van drones boven de 250 gram een belangrijke stap op weg naar een veilige integratie van onbemande toestellen in het reguliere luchtverkeer. Naast de verplichte registratie zouden de drones ook voorzien moeten worden van een identificatiemiddel, bijvoorbeeld in de vorm van een chip of een duidelijk zichtbaar nummer.

Registratieplicht VS als voorbeeld

De maatregel is goed te vergelijken met de registratieplicht zoals die eind vorig jaar in de VS werd ingevoerd. Ook daar moeten recreatieve en professionele gebruikers van drones hun toestellen registreren voordat ermee gevlogen wordt. Wie dat nalaat en moedwillig vliegt met een drone die niet is geregistreerd riskeert een boete die kan oplopen tot $250.000 en een gevangenisstraf tot 3 jaar.

De registratieplicht is een aanvulling op andere Europese regelgeving die momenteel ontwikkeld wordt. Mogelijk worden er keurmerken voor drones ingevoerd, en worden fabrikanten verplicht gesteld om geofencing en softwarematige hoogtebeperkingen in hun toestellen in te bouwen.

Toestelregistratie

In Nederland zijn momenteel alleen beroepsmatige dronevliegers verplicht om hun toestel in te schrijven in het luchtvaartuigregister. Momenteel zijn er een kleine 400 drones in dit register ingeschreven. In Ierland zijn ook recreatieve dronevliegers al verplicht om hun drone te registreren.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Europees Parlement wil registratieplicht voor drones boven de 250 gram

 • 15 juni 2018 om 14:55
  Permalink

  In belgie moet je je drone registreren met een gewicht van >999gram
  prijskaartje voor de registratie in belgie is onegveer 133 euro

  Beantwoorden
 • 14 maart 2019 om 09:29
  Permalink

  Geofencing willen ze verplichten ingebouwd? Lijkt me geen goed idee. Bovendien heeft dji dat al ingebouwd en ik krijg met mijn Mavic Air telkens de melding dat ik in een nofly zone ben. En dat is niet waar. Ik heb alle officiële kaarten bekeken en ik zit náást een nofly zone (naast bosgebied wat vroeger natura2000 was). Gewoon boven eigen terrein

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier