Europees Parlement wil registratieplicht voor drones boven de 250 gram

Drone registreren

In navolging van de VS moet er ook in Europa een registratieplicht komen voor drones die meer wegen dan 250 gram. Dat vindt de transportcommissie van het Europees Parlement. De maatregel is bedoeld om het veilig gebruik van drones te waarborgen, zonder dat de zich snel ontwikkelende dronesector onnodig belemmerd wordt.

Volgens rapporteur Marian-Jean Marinescu zijn de Europese regels voor het luchtverkeer al bijzonder goed ontwikkeld, maar zijn er extra regels nodig voor onbemand luchtverkeer. Tegelijkertijd zouden er voor drones niet dezelfde zware veiligheidseisen moeten gelden als voor bijvoorbeeld vliegtuigen en helikopters.

VS als voorbeeld
Volgens de transportcommissie is een verplichte registratie van drones boven de 250 gram een belangrijke stap op weg naar een veilige integratie van onbemande toestellen in het reguliere luchtverkeer. Naast de verplichte registratie zouden de drones ook voorzien moeten worden van een identificatiemiddel, bijvoorbeeld in de vorm van een chip of een duidelijk zichtbaar nummer.

De maatregel is goed te vergelijken met de registratieplicht zoals die eind vorig jaar in de VS werd ingevoerd. Ook daar moeten recreatieve en professionele gebruikers van drones hun toestellen registreren voordat ermee gevlogen wordt. Wie dat nalaat en moedwillig vliegt met een drone die niet is geregistreerd riskeert een boete die kan oplopen tot $250.000 en een gevangenisstraf tot 3 jaar.

De registratieplicht is een aanvulling op andere Europese regelgeving die momenteel ontwikkeld wordt. Mogelijk worden er keurmerken voor drones ingevoerd, en worden fabrikanten verplicht gesteld om geofencing en softwarematige hoogtebeperkingen in hun toestellen in te bouwen.

Ierland en Nederland
In Nederland zijn momenteel alleen beroepsmatige dronevliegers verplicht om hun toestel in te schrijven in het luchtvaartuigregister. Momenteel zijn er een kleine 400 drones in dit register ingeschreven. In Ierland zijn ook recreatieve dronevliegers al verplicht om hun drone te registreren.

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is gecertificeerd (RPA-L) dronepiloot en beschikt over het ROC-light. Vanaf 30 augustus 2018 is Wiebe te zien als coach&jurylid in het tv-programma 'Drone Masters'.

Eén gedachte over “Europees Parlement wil registratieplicht voor drones boven de 250 gram

  • 15 juni 2018 om 14:55
    Permalink

    In belgie moet je je drone registreren met een gewicht van >999gram
    prijskaartje voor de registratie in belgie is onegveer 133 euro

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak kans op deze backpack t.w.v. € 199,-!

We hebben weer een mooie winactie lopen! Wil jij deze Torvol Drone Adventure Backpack ter waarde van € 199,- winnen? Check snel onze review en lees hoe je kans maakt op een hagelnieuw exemplaar van deze backpack voor outdoor beeldmakers!