Video

Drone maakt verbluffende timelapse van voorbijtrekkende grondmist

De meeste mensen zijn wel bekend met het fenomeen timelapse fotografie. Door een hele serie foto’s die met een tussenpoos van een paar seconden gemaakt zijn snel achter elkaar af te spelen komen ogenschijnlijk statische landschappen wonderlijk tot leven. Dankzij drones met een lange vliegduur en goed gestabiliseerde camera’s kan deze techniek nu ook ingezet om aerial timelapses te maken. Met verbluffende resultaten tot gevolg.

Onderstaande video werd gemaakt door Petr Hejl van Notadrone.com. Hij trok erop uit met zijn Phantom 4 om timelapse opnamen te maken van voorbijtrekkende grondmist. Hij stelde de camera in op intervalfotografie, daarbij de interval variërend van 2 tot 5 seconden. Ondertussen liet hij de drone langzaam langs voorgeprogrammeerde trajecten vliegen. De video bevat in totaal 3.000 afzonderlijke foto’s.

Zelf timelapses maken
Mocht je zelf op het idee komen om ook dergelijke timelapse opnamen te maken, dan is het goed om te weten dat er veel gratis tools voorhanden zijn om een reeks afzonderlijke foto’s samen te voegen tot één videobestand, die je vervolgens naar wens kunt monteren in gewone videosoftware zoals Adobe Premiere of Final Cut Pro. In die software kun je ook het verspringen van de beelden opheffen, met behulp van de functie Beeldstabilisatie.

Houd er wel rekening mee dat je conform de regelgeving altijd visueel contact moet houden met je drone. Bij het maken van opnamen van grondmist zou je daarom altijd moeten opstijgen vanaf een hoge gelegen punt, en dat is in het vlakke Nederland nog niet zo eenvoudig.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Drone maakt verbluffende timelapse van voorbijtrekkende grondmist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier