Productnieuws

DJI kondigt Phantom 4 Pro en langverwachte Inspire 2 aan

Tijdens een evenement in een studio van Warner Bros. heeft dronefabrikant DJI niet alleen een Professional-uitvoering van de Phantom 4 aangekondigd, maar ook een opvolger van de Inspire 1. Eerstgenoemde toestel is voorzien van een nieuwe camera die in 4K-resolutie kan filmen bij een framerate van maar liefst 60 fps. De fotoresolutie is verhoogd naar 20 megapixels. De drone heeft daarnaast extra sensoren ten behoeve van de obstakeldetectie gekregen. En ook de Inspire 2 beschikt nu over obstakeldetectie, in de vorm van een stereocamera aan de voorzijde en een infraroodcamera die omhoog kijkt.

dji-phantom-4-pro

Nieuwe camera en extra sensoren

De nieuwe cameramodule onder de Phantom 4 Pro beschikt over een 1″ Exmor R CMOS sensor. Deze is niet alleen lichtgevoeliger dan de sensor die in de normale Phantom 4 zit, maar biedt ook hogere framerates. Dat is met name van belang voor mensen die graag actieopnamen in slow-motion willen kunnen weergeven. De maximale bitrate van 100 Mbps garandeert bovendien meer detail in de opnamen. Daarnaast is de maximale fotoresolutie omhoog gegaan naar 20 megapixels.

dji-phantom-4-pro-camera

Een andere noviteit in de Phantom 4 Pro-camera is het feit dat er nu sprake is van een mechanical shutter (mechanische sluiter). Daardoor heb je geen last meer van het zogenaamde rolling shutter-effect, wat kan leiden tot vreemde beeldeffecten, met name in shots waar veel beweging in zit.

Naast de verbeterde camera heeft DJI ook extra sensoren toegevoegd voor de obstakeldetectie. Daardoor kan de Phantom 4 Pro niet alleen voorwerpen detecteren die zich voor de neus van het toestel bevinden, maar ook aan de achterzijde en aan de zijkanten. Die extra sensoren komen niet alleen van pas bij het manoeuvreren door krappe ruimten, maar zorgen er ook voor de drone achterwaarts vliegend obstakels kan ontwijken, bijvoorbeeld wanneer gebruik gemaakt wordt van de nieuwe Reverse TapFly-modus.

dji-phantom-4-pro-controller

Controller

Ook de controller die bij de Phantom 4 Pro wordt geleverd is weer een stukje geavanceerder geworden. Standaard beschikt de controller nu over GPS, kompas, een micro SD slot en een HDMI-uitgang. Verder wordt de Pr0+ uitvoering van de Phantom 4 geleverd met het nieuwe Crystalsky-scherm van DJI. Die vervangt dus je gewone smartphone of tablet. Dit Crystalsky-scherm is extreem helder: DJI claimt dat de helderheid van het scherm maar liefst 2x zo hoog is als dat van een telefoonscherm. Dat betekent dat het scherm ook bij fel daglicht nog goed is af te lezen. De Crystalsky-schermen zijn los te koop en kunnen ook gebruikt worden op de gewone Phantom 4 en de Inspire 1 en 2.

Ondanks de verbeterde specificaties zou de vliegtijd van de Phantom 4 Pro nog iets verbeterd zijn ten opzichte van zijn voorganger. DJI claimt een vliegtijd van 30 minuten op één accu. Ook is de range van de zender vergroot, naar ca. 7 km.

Inspire 2

De nieuwe Inspire 2 beschikt nu net als de Phantom 4 over een systeem voor obstakeldetectie. Deze werkt niet alleen in voorwaartse vliegrichting, maar ook naar boven. Daardoor moeten ongelukken bij het maken van indoor opnamen voorkomen worden. Verder biedt het systeem een tweede FPV-camera, die door de piloot gebruikt kan worden om te zien waar het toestel naartoe vliegt, terwijl de camera-operator zich kan richten op het beeld van de hoofdcamera.

dji-inspire-2-schuin

Dankzij de nieuwe sensoren aan boord van de Inspire 2 komen de geavanceerde vliegfuncties die we al kenden van de Phantom 4, zoals ActiveTrack, TapFly en Smart Return to Home, nu ook binnen handbereik van de Inspire-gebruiker. Ook zijn de vliegprestaties verbeterd, zo is de maximale vliegsnelheid omhoog gegaan naar maar liefst 108 km/uur en kan de quadcopter sneller stijgen en dalen dan de Inspire 1. Bovendien is de Inspire 2 op grotere hoogten te gebruiken, tot 5.000 meter: ideaal voor mensen die bijvoorbeeld in de alpen opnamen willen maken.

dji-inspire-2-obstakeldetectie

Voor optimale bedrijfszekerheid beschikt de Inspire 2 nu over een dual battery-configuratie. Dat wil zeggen dat de drone nu aangedreven wordt door 2 afzonderlijke accu’s. Mocht één van de accu’s om wat voor reden dan ook uitvallen, dan kan het toestel toch nog veilig aan de grond worden gezet. Een extra voordeel van de dubbele accu is dat de vliegtijd omhoog gaat naar maximaal 25 minuten. Dankzij een self heating-systeem kan de Inspire 2 bij extreem koude temperaturen tot -20º Celsius gevlogen worden.

Zenmuse X4S en X5S

Ten tijde van de lancering van de Inspire 2 heeft de koper de keuze uit twee verschillende camerasystemen: de Zenmuse X4S en de Zenmuse X5s. Net zoals de camera van de Phantom 4 Pro biedt de X4S een 1″ sensor, die 4K-filmopnamen bij 60 fps mogelijk maakt en een fotoresolutie van 20 megapixels biedt. De X5S bevat een Micro Four Thirds-sensor en kan filmen in 5,2K. Het is daarbij mogelijk om de videobeelden in het raw-formaat op te slaan, op een daarvoor bestemde SSD drive. Het ISO-bereik bedraagt 100-25.600, en de X5S-camera kan voorzien worden van verschillende objectieven, met brandpuntsafstanden variërend van 9 tot 45 mm.

https://www.youtube.com/watch?v=XBHuftMcmis

Crystalsky monitors

DJI heeft ook gedacht aan gebruikers van haar huidige systemen. Het nieuwe heldere scherm dat standaard bij de Phantom 4 Pro+ wordt geleverd is nu ook verkrijgbaar als losse accessoire. Het zogenaamde Crystalsky-scherm is beschikbaar in twee schermformaten, namelijk met een diagonaal van 5,5″ met (920×1080 pixels) of 7,85″ (2048 x 1536 pixels). De tablets zijn standaard voorzien van de DJI Go app en beschikken ook over een HDMI-aansluiting. Daardoor kan de Crystalsky monitor desgewenst ook gebruikt worden als tweede scherm, bijvoorbeeld om een opdrachtgever mee te laten kijken tijdens het uitvoeren van een opdracht. Dan moet je remote natuurlijk wel voorzien zijn van een HDMI-poort.

dji-crystalsky

Verkoopprijzen

De Phantom 4 Pro heeft een prijskaartje van € 1.699,-. De Phantom 4 Pro+ met 5,5″ Crystalsky scherm kost € 1.999,-. De basisuitvoering van de Inspire 2 (dat is nog zonder camera) kost € 3.399,-.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “DJI kondigt Phantom 4 Pro en langverwachte Inspire 2 aan

  • Ongekend snelle en volledige update! De v.a. prijs van de Inspire 2 die je noemt is overigens nog exclusief de X4S.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier