Achtergrond

Meerdere gevallen van Bad Karma verschenen op YouTube

Vorige week maakte GoPro bekend dat ze de onlangs geïntroduceerde Karma drone terugroepen in verband met accuproblemen. Tijdens een vlucht kan de accu plotseling uitvallen, met een neerstortende drone tot gevolg. Inmiddels hebben meerdere mensen die probleem in de praktijk ondervonden en zijn er her en der beelden gemaakt door neerstortende Karma’s op YouTube verschenen.

De oorzaak van het accuprobleem is nog niet bekend. Gespeculeerd wordt dat de ongebruikelijke positie van de camera/gimbal-combinatie – die bij de Karma drone in tegenstelling tot de meeste andere drones aan de voorzijde van het toestel is bevestigd – debet zou zijn aan het probleem. Door de ongebruikelijke gewichtsverdeling zouden de voorste propellers meer moeite moeten doen om stabiel te vliegen, wat weer tot extra vibraties zou leiden. Dat zou vervolgens weer kunnen leiden tot een slecht elektrisch contact tussen accu en drone.

Of dat nu de oorzaak is of niet, feit is dat inmiddels meerdere gebruikers hun Karma drone hebben zien neerstorten als gevolg van het probleem. Reden voor GoPro om alle Karma drones terug te roepen. Want in tegenstelling tot bijvoorbeeld een bug in de software van een flight computer is dit probleem waarschijnlijk niet middels een firmwareupdate te verhelpen, en moet het ontwerp van de Karma drone echt herzien worden voordat het toestel weer op de markt verschijnt.

https://www.youtube.com/watch?v=i4nRalvmBhA

De reden dat er inmiddels een aantal Karma crashvideo’s op internet verschenen zijn is eenvoudig: de robuuste Hero 4 of Hero 5 camera’s die op de Karma drone bevestigd worden kunnen wel tegen een stootje en filmen rustig door als de stroom van de drone zelf uitvalt.

GoPro Karma

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Meerdere gevallen van Bad Karma verschenen op YouTube

  • Leon van Bergen

    Ongelofelijk, ik begrijp nooit dat dit soort storingen nog voor kunnen komen bij zo’n product wat bij zo’n dergelijk bedrijf vandaan komt, zijn ze weinig getest? een paar gevallen kan ik nog begrijpen maar het schijnen er veel te zijn.
    Dit is in ieder geval zeer slecht voor het bedrijf Gopro zelf wat al aardig in omzet is gedaald..

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier