Nieuws

Drone van Defensie speurt mee naar dode vogels

Momenteel slaat de vogelgriep flink om zich heen: alleen al in de Gouwzee zijn er de afgelopen dagen duizenden vogels gevonden die overleden zijn aan de gevolgen van het H5N8-virus. Om een beter beeld te krijgen van de vogelsterfte en gerichter te kunnen ruimen heeft Rijkswaterstaat de hulp van Defensie ingeroepen. Met behulp van een Scaneagle drone worden de dode vogels opgespoord vanuit de lucht.

900 meter hoogte
De Scaneagle is een onbemand fixed-wing toestel dat tot 20 uur in de lucht kan blijven en vanaf grote hoogte gedetailleerde luchtopnamen kan maken van het onderliggende terrein. In dit geval vloog de drone op een hoogte van maar liefst 900 meter boven de randmeren. Ondanks die grote hoogte is de camera nog steeds in staat om karkassen van vogels te ontwaren.

De drone werd gelanceerd en bestuurd vanaf het militaire vliegkamp Deelen. Op basis van aanwijzingen van de drone-operator werden bootjes van Rijkswaterstaat naar plekken met hoge concentraties dode vogels gestuurd, om de vogels vervolgens te ruimen.

Eerdere samenwerking
Het is niet voor het eerst dat Defensie en Rijkswaterstaat met elkaar samenwerken. Eerder dit jaar experimenteerde Rijkswaterstaat met de inzet van de Scaneagle voor dijkinspecties en handhaving, bijvoorbeeld om illegale lozingen op te sporen. Daar komt nu dus de inzet van drones voor natuurbeheerdoeleinden bij.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier