Een kijkje achter de schermen bij de Dutch Drone Academy

Momenteel zijn er een aantal bedrijven in Nederland waar je terecht kunt voor een ROC-light opleiding. Eén van die partijen is de Dutch Drone Academy in Den Haag. De opleiding onderscheidt zich onder andere door haar gunstige prijsstelling: voor 749 euro excl. btw krijg je niet alleen een tweedaagse theorieopleiding, maar ook een  vliegvaardigheidstoets en het verplichte theorie-examen, beiden met certificaat bij succes. In onderstaand videoverslag krijg je een korte impressie van de opleiding.

Theorie-opleiding
Het theorie-onderdeel van de opleiding bestaat uit een klassikale opleiding, die op drie locaties in Nederland wordt gegeven: Den Haag, Enkhuizen en Hilversum. Op basis van lesstof van EuroUSC worden cursisten door professionele RPA-L dronepiloten
meegenomen langs onderwerpen als meteo, vluchtvoorbereiding, vliegveiligheid en toestelkennis. Het theoriedeel wordt afgesloten met een los in te plannen examen bij EuroUSC in Hilversum. “Tot nu toe is 100% van de cursisten voor het theorie-examen geslaagd. Daar zijn we best trots op”, zegt Parcival Hofland van de Dutch Drone Academy.

Direct aansluitend op de theorieopleiding mogen de cursisten tijdens een praktijktoets laten zien hoe goed ze de besturing van een drone in de vingers hebben. Het oefentoestel is een DJI Phantom, die in ATTI-modus wordt gevlogen. Iedere cursist wordt gevraagd om een aantal vliegoefeningen te doen, terwijl een instructeur met een aparte controller klaar staat om in te grijpen mocht dat nodig zijn. Na afloop van de toets krijgt de cursist direct te horen of hij of zij geslaagd is.

Vliegvaardigheidstoets
“Voor het aanvragen van de ROC-light ontheffing is geen praktijkervaring vereist”, licht Hofland toe. “Toch vinden wij het belangrijk dat onze cursisten niet alleen de theorie goed bijgebracht krijgen, maar ook het vliegen zelf goed onder de knie hebben. De meeste verzekeraars eisen bovendien dat je kunt aantonen dat je praktijkervaring hebt als je een aansprakelijkheidsverzekering voor je drone wilt afsluiten. Wij werken samen met Driessen Assuradeuren in Den Haag, en die accepteren ook ons vliegvaardigheidstoets-certificaat.”

Tot op heden slaagt 60% van de cursisten in één keer voor de praktijktoets. Hofland: “Veel cursisten vinden de vliegoefeningen toch lastiger dan gedacht. Maar een eventuele hertoetsing is kosteloos. De cursist krijgt in dat geval vooraf tips mee over welke vliegfiguren nog wat extra aandacht en oefening verdienen.”

De ROC-light opleiding bij de Dutch Drone Academy kost 749,- excl btw. Dit is inclusief lesmateriaal, praktijktoets en een theorie-examen bij EuroUSC. Een eventueel herexamen bij deze door de overheid erkende instelling kost 75 euro.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Een kijkje achter de schermen bij de Dutch Drone Academy

  • 8 februari 2017 om 11:34
    Permalink

    Ik zag zojuist op de website van DDA dat bovenstaande opleiding inmiddels 749,- kost i.p.v. de daarvoor geldende prijs van 595,- (beiden excl. BTW).

    Wellicht handig om deze prijs ook in bovenstaande artikel aan te passen, zodat eventuele geïnteresseerden niet van een koude kermis thuiskomen 😉

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier