Dronefabrikanten gevraagd om gevangenislocaties toe te voegen aan geofencingsysteem

Britse gevangenisbeheerders zouden graag zien dat dronefabrikanten de locaties van gevangenissen toevoegen aan de lijst met no-fly zones in het geheugen van de drones die zij op de markt brengen. Dat moet ervoor zorgen dat er een einde komt aan het illegaal binnensmokkelen van telefoons, wapens en drugs met behulp van onbemande vliegtuigjes.

Smokkelen met behulp van drones in de lift

Volgens een recent rapport is in het Verenigd Koninkrijk de afgelopen twee jaar het smokkelen met behulp van drones sterk toegenomen. Gevangenisbeheerders kunnen zelf maatregelen nemen om dit te voorkomen, bijvoorbeeld door netten te spannen over binnenplaatsen. Maar dronefabrikanten zouden ook een steentje bij kunnen dragen, door hun geofencingsystemen uit te breiden met de locaties van gevangenissen.

De vraag is of zo’n maatregel wel effectief is. Het is namelijk mogelijk om het geofencingsysteem dat tegenwoordig standaard in de wat grotere drones wordt ingebouwd om de tuin te leiden. Ook zouden criminelen ervoor kunnen kiezen om hun eigen drones te gaan bouwen, gebruik makend van open source flight controllers die dan uiteraard zonder geofencing worden uitgevoerd.

‘Ook andere technische en juridische maatregelen’

Mede om die reden werken Britse overheidsofficials ook aan andere technische en juridische maatregelen om het smokkelen middels drones tegen te gaan. Het is nog niet duidelijk wat die maatregelen precies omvatten.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier