Nieuws

Eerste commerciële pizzabezorging per drone een feit

Wie in Nieuw-Zeeland een pizza bij Domino’s bestelt, moet niet gek opkijken als de bestelling in de nabije toekomst door een drone wordt afgeleverd. Afgelopen donderdag beleefde een inwoner van het kleine plaatsje Whangaparaoa de primeur toen zijn piri-piri chicken pizza vanuit de lucht op de stoep werd gezet. Het ging hierbij voor het eerst om een echte bestelling.

De pizzabezorging werd uitgevoerd door een drone van de Australische startup Flirtey. Dat bedrijf specialiseert zich in het bezorgen van goederen middels drones. Eerder voerde het bedrijf al experimenten uit met drone delivery in de VS. In de staat Nevada werd met goedkeuring van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit een pakketje bezorgd bij een huis gelegen in de bebouwde kom.

Volgens Domino’s-ceo Don Meij had het experiment in Nieuw-Zeeland heel wat voeten in de aarde. Zo was er flink wat overleg nodig met de overheid. Ook moest ervoor gezorgd worden dat de pizza niet teveel afkoelde tijdens de vlucht. Het is de bedoeling dat het droneprogramma stap voor stap wordt uitgebreid. “Niet alleen hebben we zo minder last van verkeersopstoppingen, klanten vinden het ook nog eens geweldig als hun pizza door een drone wordt bezorgd”, aldus Meij.

De drone in kwestie, een multirotor voorzien van zes propellers, vloog met behulp van GPS naar het afleveradres. Tijdens de vlucht stonden er langs de route piloten klaar om de besturing over te nemen mocht dat nodig zijn. Na Nieuw-Zeeland wil Domino’s ook testvluchten gaan maken in Australië, België, Nederland, Duitsland en Japan.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier