Video

Drone filmt door aardbeving opengescheurde breuklijn Nieuw-Zeeland

De aardbeving die onlangs plaatsvond in Nieuw-Zeeland heeft er niet alleen voor gezorgd dat het Noorder- en Zuidereiland twee meter naar elkaar zijn opgeschoven, ook is het schiereiland Kaikoura 70 cm omhoog gekomen en zijn diverse breuklijnen uiteen gescheurd. Eén van die breuklijnen is de Kekerengu Fault. Onderzoekers maakten met een drone indrukwekkende opnamen van de breuklijn.

Uit de opnamen blijkt dat de aardkorst boven de breuklijn over een lengte van maar liefst 30 kilometer uit elkaar is gescheurd. De resulterende scheur is ongeveer 10 meter breed en het hoogteverschil aan weerszijden van de breuk loopt op tot 2 meter.

De aardbeving had een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Diverse breuklijnen onder Nieuw-Zeeland zorgen met enige regelmaat voor flinke aardbevingen. Tijdens de vorige grote aardbeving in 2011 werd Christchurch, de grootste stad op het Zuidereiland, voor een groot deel verwoest.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier