MarktPro

Vlaamse startup haalt € 5 miljoen op voor verdere ontwikkeling dronemanagementsysteem

Een Japanse bedrijf dat zich bezig houdt met dronemanagement en systeemintegratie heeft samen met twee Vlaamse investeringsfondsen een bedrag van maar liefst vijf miljoen euro gestoken in de Vlaamse startup Unifly. Het geld zal worden besteed aan de verdere ontwikkeling en internationale uitrol van een platform dat drones op een veilige manier in het luchtruim moet integreren.

Unifly werd in 2015 opgericht. Het platform waar de jonge onderneming aan werkt omvat zowel luchtverkeersleiding voor drones (ook wel Unmanned Traffic Management systeem – UTM) als het operationeel beheer van droneactiviteiten. In juni van dit jaar haalde de startup al geld op bij de Vlaamse overheid, en daar komt nu dus een tweede investeringsronde overheen.

Producten voor professionals en recreanten

Eén van de producten die de startup ontwikkelt is Unifly Pro, een systeem dat professionele dronepiloten tijdens de vluchtvoorbereiding wijst op mogelijke conflicten met ander luchtverkeer. Ook zorgt het systeem ervoor dat de locatie van een onbemand systeem tijdens een operatie wordt doorgegeven aan de luchtverkeersleiding, zodat deze tijdig kan ingrijpen mocht er een gevaarlijke situatie ontstaan. Daarnaast helpt het systeem bij het loggen en analyseren van vluchten.

Ook voor recreatieve dronevliegers heeft Unifly een product ontwikkeld: Unifly Launchpad. Dit is een app die in één oogopslag weergeeft of je ergens wel of niet mag vliegen met je drone. De app raadpleegt daartoe onder andere de lokale regels voor het vliegen met drones, checkt eventuele NOTAMs, en houdt rekening met het type drone waarmee de gebruiker wil gaan vliegen.

Wereldwijde standaarden

Van de 5 miljoen euro die werd opgehaald is 80% (4 miljoen euro) afkomstig van het Japanse bedrijf Terra Drone. Dit bedrijf biedt professionele dienstverlening met drones, produceert drones voor uiteenlopende toepassingen en ontwikkelt beheersoftware. Het bedrijf hoopt samen met Unifly wereldwijde standaarden te kunnen ontwikkelen op het gebied van dronemanagement.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier