Twentse MBO-leerlingen warm gemaakt voor dronecarrière tijdens Space53-event

Vanaf volgend jaar biedt het ROC van Twente haar leerlingen een tweetal keuzevakken aan op het gebied van drones: dronetechnologie en dronegebruik. Om alvast een idee te krijgen van wat dat inhoudt kregen een paar honderd leerlingen afgelopen vrijdag tijdens een event van Space53 alvast een voorproefje: leerlingen konden zelf vliegen met een drone en kennismaken met een aantal uiteenlopende toepassingen van drones.

Volgens collegedirecteur Laurens van Lier is het keuzevak een logisch gevolg van een vraag uit de markt. “Het is belangrijk dat er een opleiding komt voor droneprofessionals, omdat het bedrijfsleven in toenemende mate vraagt om mensen die hiermee overweg kunnen. Wij hebben als ROC de maatschappelijke plicht om aan die vraag te voldoen. We gaan niet alleen leerlingen opleiden die dadelijk een drone kunnen bedienen in verschillende scenario’s, maar ook leerlingen die snappen hoe een drone in elkaar zit. Daarom gaan we twee keuzedelen aanbieden.”

Tot duizend leerlingen

De bedoeling is dat er vanaf volgend jaar tot duizend leerlingen uit de verschillende studierichtingen die het ROC aanbiedt het keuzevak drones kunnen volgen. Het keuzevak wordt samen met het bedrijfsleven vormgegeven. Als onderdeel van het keuzevak worden de leerlingen de beginselen van het vliegen met drones bijgebracht, zodat ze na de opleiding eenvoudig het ROC-light kunnen aanvragen.

Tijdens de demodag in Hangar 11 – waar vroeger F16s werden onderhouden – konden studenten onder andere zelf vliegen met een Phantom of Inspire, oefenrondjes maken op een simulator of de besturing van een minidrone ter hand nemen. Ook werden er verschillende toepassingen gedemonstreerd, zoals fotografie en film, brandbestrijding en inspectie. Maar ook een heel andere tak van sport was vertegenwoordigd, in de vorm van een FPV Racing-parcours.

Positief over de demodag

Veel leerlingen zijn positief over de demonstraties en het keuzevak. “Ik vond het heel interessant om de toepassingen en de verschillende drones te zien. Ik zou zelf heel graag willen gaan filmen met drones.” Een andere leerling vult aan: “Het is vandaag wel duidelijker geworden wat er allemaal kan. Ik ben erg geïnteresseerd in de technologie van drones. Daarom wil ik dit keuzevak zeker gaan doen.”

Een twintigtal leerlingen deed alvast examen voor het theoriedeel van het ROC-light. Van de 20 leerlingen slaagden er 10. “Op zich wel begrijpelijk dat het slagingspercentage nog zo laag is, het merendeel heeft nog nooit met een drone gevlogen en voor hen is alles nieuw”, aldus KNVvL-directeur Ronald Termaat.

Werkgelegenheid

Eén van de partners is de op vliegveld Twente gevestigde testlocatie voor onbemande systemen Space53. Daarin is ook de gemeente Enschede vertegenwoordigd. “De samenwerking met ROC van Twente zorgt ervoor dat we straks over de volle breedte kunnen profiteren van de nieuwe werkgelegenheid die de opkomende drone-industrie gaat creëren”, aldus Richard Kokhuis, directeur Economische Zaken van de gemeente Enschede.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier