AchtergrondPro

Jungle-proof drone ontwikkeld voor Planet Earth II

Onlangs ging Planet Earth II in première, een een zesdelige natuurdocumentaireserie die het vervolg vormt op de serie Planet Earth van 10 jaar eerder. In de documentaire zijn een aantal prachtige drone-opnamen te zien, onder andere van een regenwoud in Costa Rica. Voor die shots werd zelfs een speciale drone ontwikkeld.

Zo’n 90% van de fauna in het regenwoud houdt zich normaal gesproken op ter hoogte van het bladerdak. Reden voor het team verantwoordelijk voor de productie van Planet Earth II om het regenwoud nu eens niet vanaf de grond, maar vanuit de boomtoppen te willen filmen. Niet bepaald een eenvoudige klus, zeker omdat dit nog nooit eerder gedaan was.

Camera op de drone
Voor het maken van de gewenste shots werd de hulp ingeroepen van het bedrijf Heliguy, dat al 10 jaar ervaring heeft met het maken van cinematografische luchtopnamen met behulp van drones. Speciaal voor de opdracht ontwikkelden ze een filmdrone waarbij de camera bovenop de drone gemonteerd was, in plaats van eronder. Alleen op die manier was het mogelijk om shots te maken waarbij de camera door het bladerdak omhoog kijkt.

Dronepiloot Guy Alexander: “Het was een behoorlijk lastige klus. Niet alleen kunnen drones niet zo goed tegen vocht en regen, je moet tijdens het vliegen ook uitkijken voor alle takjes en stammen die de drone onherroepelijk laten crashen als deze ermee in aanraking komt. Een druppel water of een vallend blaadje kan er al voor zorgen dat het systeem naar beneden komt.”

Uitgebreide pre-flight check
Voorafgaand aan iedere vlucht werd er een uitgebreide pre-flight check doorlopen. “Eerst moesten we met een verrekijker het traject checken op mogelijke obstakels. Daarna volgde de pre-flight check van de drone en het camerasysteem. En dan moesten we nog de headsets en monitors controleren die we nodig hadden om ons werk op elkaar af te stemmen”, zegt cameraman Ewan Donnachie.

Uiteindelijk was het team in staat om in de regenwouden van Costa Rica een aantal prachtige opnamen te maken, onder andere van bijzonder hoge bomen bedekt met epifyten en shots waarbij een heel stuk door het bladerdek wordt gevlogen, alsof je meekijkt met een vogel.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier