Nieuws

Mijnbedrijf lijdt $100.000 schade door adelaars die drones aanvallen

Een Australisch mijnbedrijf dat drones inzet om dagbouwgebieden in kaart te brengen is al 9 peperdure drones verloren als gevolg van aanvallen door adelaars. De totale schade wordt beraamd op ruim 100.000 dollar. Het probleem is dat de roofvogels de drones zien als indringers in hun territorium.

ezgif-com-fd3d14dbbc

Al 9 drones neergehaald

De drones worden ingezet door een bedrijf dat goud delft in de St. Ives mijn in West-Australië. In de zoektocht naar het zeldzame edelmetaal worden gigantische stukken grond uitgegraven. Om in kaart te brengen hoe het graafwerk het beste aangepakt kan worden zet landmeter Rick Steven  de Trimble UX5 drone in, een fixed-wing toestel dat zich prima leent voor lange vluchten.

Samen met de speciale camera die gebruikt wordt om hoge resolutie-foto’s te maken van het aardoppervlak kost zo’n toestel rond de 20.000 dollar. Maar er zijn inmiddels al 9 toestellen neergehaald door de adelaars die in het gebied vertoeven. De totale schade aan de apparatuur wordt geschat op zo’n 100.000 dollar.

ux5hp
Trimble UX5

Baby-adelaar

Nadat de eerste drone werd neergehaald door de adelaars schilderde Steven op aanraden van een roofvogelopvang de drone in de kleuren van een baby-adelaar, in plaats van het zwart waarin de drone normaal gesproken wordt uitgevoerd. In het begin leek dat te werken, maar nadat hij zo’n 50 vluchten had uitgevoerd leken de vogels alsnog te beseffen dat het helemaal niet om een jonkie ging, maar om een vreemde indringer.

Op een gegeven moment werd een drone zelfs door twee adelaars tegelijk aangevallen. Steven: “Ik probeerde de UAV in veiligheid te brengen, maar toen zette één van de adelaars ineens een duikvlucht in en zette z’n klauwen in het toestel. Daarbij vloog hij precies voor de camera langs, zodat ik nadien een mooie selfie van het dier had.”

Foto: Rick Steven
Foto: Rick Steven

Vroeg in de ochtend

Gelukkig lijkt het bedrijf een oplossing gevonden te hebben. “De adelaars vliegen het liefst midden op de dag, als het lekker warm is. Door de thermiek kunnen ze dan langer in de lucht blijven. De oplossing is om vroeg in de ochtend te gaan vliegen, als de adelaars nog niet zo actief zijn.”

Dat roofvogels drones als een natuurlijke vijand zien is inmiddels algemeen bekend. In Nederland worden er zelfs arenden opgeleid die drones van kwaadwillenden onschadelijk moeten maken, bijvoorbeeld tijdens grote evenementen. Die plannen zijn niet onomstreden: dierenbeschermers vrezen dat de vogels gewond kunnen raken door de scherpe propellers.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier