Markt

Ontwikkelaar van nanodrones overgenomen door fabrikant van infraroodcamera’s

Infraroodcamerafabrikant FLIR heeft Prox Dynamics overgenomen, een bedrijf dat minuscule drones ontwikkelt voor onder andere militair gebruik en beveiligingstoepassingen. De twee bedrijven werkten al innig samen aan superkleine drones voorzien van door FLIR ontwikkelde sensors. Deze drones worden ingezet om warmtebronnen (zoals mensen) op te sporen in precaire situaties.

Militaire toepassingen

De oorsprong van Prox Dynamics ligt in de ontwikkeling van speelgoedhelikopters en miniatuurdrones. Maar al gauw ontdekte het in Noorwegen gevestigde bedrijf dat er een veel interessantere markt voor hun producten open lag, namelijk die van militaire en paramilitaire toepassingen. Vanuit die hoek is er veel vraag naar kleine onbemande systemen die bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden om in vijandelijk gebied een kijkje te kunnen nemen.

pd-100-militair

Eye in the Sky

Eén van de producten die het bedrijf voor die markt heeft ontwikkeld is een Personal Reconnaissance System (PRS) dat luistert naar de naam Black Hornet. Dit apparaatje lijkt zo weggevlogen uit de film Eye in the Sky: de nanodrone is ongeveer net zo lang als een potlood, weegt slechts 18 gram en kan ca. 25 minuten in de lucht blijven. Vanaf een meter of 5 afstand is het apparaatje al bijna niet meer waar te nemen. Het toestelletje heeft een bereik van ca. 1,5 km en kan snelheden ontwikkelen tot 40 km/uur.

Al sinds enige tijd wordt de Black Hornet uitgerust met de kleinste infraroodcamera uit het assortiment van FLIR, de Lepton. Dankzij deze toevoeging is de nanodrone in staat om ook in het donker of in de mist mensen te detecteren, op basis van hun lichaamswarmte. Dat is niet alleen in gevechtssituaties van belang, maar ook tijdens bijvoorbeeld search&rescue missies in gevaarlijke omstandigheden.

flir-lepton

Flinke overnamesom

Door de overname van Prox Dynamics hoopt FLIR een grotere voet aan de grond te krijgen in de markt voor airborne warmtesensors. Met de overname is een bedrag van 134 miljoen dollar gemoeid. FLIR levert ook infraroodsystemen voor civiele drones, waaronder de Vue Pro en de Zenmuse XT die in samenwerking met DJI werd ontwikkeld.

flir-thermische-opname

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier