Nieuws

Apple gaat naar verluidt drones inzetten om navigatie-app te verbeteren

apple-maps

In een poging om haar gebruikers beter van A naar B te kunnen leiden gaat Apple mogelijk drones inzetten om actuele informatie toe te voegen aan de navigatie-app die standaard geïnstalleerd staat op de iPhone. Dat meldt persbureau Bloomberg. Het bedrijf heeft toestemming gekregen van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit (FAA) om beroepsmatig te vliegen met drones.

Apple vroeg in september vorig jaar al toestemming aan de FAA om met drones te mogen vliegen. In maart dit jaar kwam hiervoor het groene licht. Volgens de vergunning mag Apple drones inzetten om data te verzamelen en foto’s en video’s te maken. Apple zou volgens het document gebruik willen gaan maken van drones van DJI en het Duitse bedrijf Aibotix.

Wegwerkzaamheden en verkeersborden
Volgens een bron van Bloomberg zou Apple de drones willen gaan gebruiken om hun kaarten vaker te verversen. De drones zouden daartoe bijvoorbeeld tijdens wegwerkzaamheden ingezet kunnen worden of verkeersborden in kaart kunnen brengen. Het is echter de vraag hoe realistisch die plannen zijn, aangezien je in de VS net als in Nederland niet boven wegen of bebouwing mag vliegen.

apple-maps-drone

Mogelijk gaat Apple de drones eerst in de VS inzetten op plekken waar dat mogelijk is, en wordt er voor verdere experimenten uitgeweken naar landen met minder strenge drone-regelgeving. Om het project te overzien heeft Apple een voormalig medewerker van Amazon Prime Air aangesteld. Amazon heeft inmiddels veel ervaring met (de beperkingen van) het inzetten van drones in bebouwd gebied en die kennis kan erg waardevol zijn voor Apple.

Veel kritiek
Toen Apple haar Kaarten-app voor het eerst introduceerde als alternatief voor Google Maps kreeg het bedrijf veel kritiek te verduren. Veel gebruikers klaagden over verouderde kaarten en veel bestemmingen bleken verkeerd gelabeld te zijn. Sindsdien heeft Apple een flinke inhaalslag gemaakt waardoor de navigatie-app een stuk bruikbaarder is geworden. Maar het continu actueel houden van de app is een behoorlijke uitdaging, geeft ook Apple-topman Craig Federighi toe.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier