Onderzoekers ontwikkelen drone die op rijdend voertuig kan landen

drone-landt-op-auto

Pakketbezorgende drones zijn nu nog toekomstmuziek, maar dat zal niet heel lang zo blijven. In tegenstelling tot wat veel mensen denken zullen dergelijke drones echter geen lange afstanden afleggen, maar steeds korte stukjes, bijvoorbeeld vanuit een lokaal distributiecentrum of zelfs een bestelbus naar je achtertuin. Onderzoekers van de universiteit van Montreal hebben nu een drone ontwikkeld die zelfstandig op een rijdend voertuig kan landen nadat een pakketje is afgeleverd.

GPS en barcode
Het systeem dan onderzoeker Alexandre Borowczyk met zijn team heeft ontwikkeld bestaat uit een aantal onderdelen. Het voertuig waarop de drone moet landen is voorzien van een landingsplatform met daarop een soort QR code. Ook is er een GPS aan boord, die continu de actuele locatie van het voertuig doorgeeft aan de drone.

mav-landing

Landingstraject afgestemd op voertuig
Voordat de drone de landing inzet vergelijkt deze de eigen locatie, snelheid en vliegrichting met de locatie, rijrichting en snelheid van het voertuig. Vervolgens berekent de drone een landingstraject, daarbij rekening houdend met de verplaatsing van het landingsplatform. Tijdens de afdaling komt de barcode in beeld, en die gebruikt de drone vervolgens als definitief referentiepunt voor de landing.

Inmiddels is het team erin geslaagd om een multirotor veilig te laten landen op een landingsplatform dat een snelheid heeft van 50 km/uur. Opstijgen vanaf een rijdend voertuig is ook mogelijk, dat lijkt volgens de onderzoekers nog het meest op het opstijgen op een winderige dag. Dat zou betekenen dat een delivery drone zijn werk kan doen zonder dat de bestelbus hoeft te stoppen, wat de bezorgtijden drastisch kan verkorten.

Obstakels
Natuurlijk zijn er letterlijk en figuurlijk nog flink wat obstakels te nemen. Want hoe gaat de drone om met bomen, lantaarnpalen, hoogspanningslijnen en tunnels? Daarnaast is het in veel landen sowieso verboden om met een drone boven wegen te vliegen. Verwacht dus niet dat je heel snel bestelbussen met drones op het dak voorbij zult zien rijden, alhoewel Mercedes al werkt aan een prototype van zo’n bus.

mercedes-vision-van

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier