Achtergrond

Woord ‘drone’ kwam al in 1935 in Nederlandse krant voor

Dacht je dat het woord ‘drone’ pas sinds een paar jaar in het Nederlandse taalgebruik is ingeburgerd? Mis! Al in 1935 dook het woord ‘drone’ op in een Nederlandse krant, in een artikeltje over de vertraagde aankomst van een zweefvliegtuig met hulpmotor. De aankondiging werd op 14 december 1935 afgedrukt in het Haagse dagblad Het Vaderland : staat- en letterkundig nieuwsblad:

krantenartikel-drone-1935-fragment

De zwever met hulpmotor in kwestie werd gebouwd door de Engelsman Robert Kronfeld. Aangedreven door een 600 cc motor kon het zweefvliegtuig zelfstandig het luchtruim kiezen. Het toestel kreeg daarom de naam Drone. Een latere versie werd uitgerust met een krachtiger motor en werd Super Drone genoemd. Met dit vliegtuig waagde Kronfeld met een paar dagen vertraging de oversteek naar Nederland, waarna het toestel op Schiphol gedemonstreerd werd.

krantenartikel-drone-1935

In de loop der jaren is de betekenis van het woord drone ietwat veranderd. Tegenwoordig is het woord een verzamelnaam voor onbemande luchtvaartuigen. Maar ook onbemande duikbootjes en op afstand bediende verkenningsvoertuigen op het land worden wel eens met ‘drone’ aangeduid.

(via Peter Burger)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier