BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Dit zijn de mooiste dronefoto’s van 2016

collage-dronefoto-van-het-jaar-2016

Een abstracte foto van De Dollard bij Nieuwe Statenzijl, een foto van een boer die zijn land bewerkt en een foto van de Oude Maas in Puttershoeken zijn de winnaars van de Dronefoto van het jaar verkiezing die dit jaar voor het eerst werd georganiseerd door Dronewatch, in samenwerking met PixAir.nl en CameraNU.nl. Het publiek koos een opname van de Zaanse Schans bij zonsopkomst als beste dronefoto.

In de afgelopen weken werden er honderden prachtige dronefoto’s van Nederland ingezonden. Een vakjury bestaande uit natuurfotografen Bas Meelker en Johan van der Wielen, Henri van Rheenen van CameraNU.nl en Wiebe de Jager van Dronewatch maakte een eerste selectie van 15 foto’s. Het publiek kon hieruit een publiekswinnaar kiezen, terwijl de vakjury haar top 3 samenstelde.

Het initiatief voor de wedstrijd werd genomen door Wiebe de Jager van Dronewatch. “Met deze eerste Dronefoto van het jaar verkiezing wilde ik de deelnemers uitdagen om te laten zien hoe mooi Nederland eigenlijk is. Dat is prima gelukt, dankzij de unieke perspectieven en prachtige locaties die men heeft uitgezocht. Dronefotografie is niet meer weg te denken uit het bredere vakgebied van de fotografie.”

Lastig kiezen
De jury vond het best lastig om tot een top 3 te komen. “Dat is een goed teken”, volgens één van de juryleden. Uiteindelijk werd besloten om de eerste prijs toe te kennen aan een kleurrijke en abstracte foto van een zonsopkomst bij De Dollard die je een paar keer moet bekijken voordat je snapt wat je ziet. De foto doet volgens de jury bijna buitenaards aan, en toch kijk je naar een stukje Nederland. De tweede prijs gaat naar een top-down foto van een tractor die het land bewerkt. De jury werd getroffen door de eenvoud, compositie en de structuur van deze foto. De derde prijs gaat naar een luchtfoto van de zonsopkomst bij de Oude Maas in Puttershoek. Met name de contrasterende kleuren in deze foto kon op de waardering van de jury rekenen.

Natuurfotograaf Bas Meelker: “Ik heb meerdere keren fotowedstrijden mogen jureren. Maar een fotowedstrijd voor dronefotografie is een primeur. Het is fascinerend om te zien hoe snel dronefotografie zich ontwikkeld heeft. Voor mij als jurylid was het een feest om de beelden voorbij te zien komen en Nederland vanuit een hele andere invalshoek te bekijken.”

Nieuwe invalshoeken
Johan van der Wielen sluit zich daarbij aan: “Dronefotografie is in heel korte tijd enorm populair geworden. Toch is het verre van makkelijk! Voor mij is een dronefoto meer dan een foto uit de lucht, je ziet de grote lijnen, structuren, zonder detail. Spelen met licht geeft hele nieuwe invalshoeken, je kunt boven de mist uitkomen en vliegt als een vogel boven het land. Deze wedstrijd geeft aan dat het niveau inmiddels al erg hoog is.”

Ook Henri van Rheenen is enthousiast: “In 1 woord: WOW! Wat is dronefotografie in een betrekkelijk korte tijd naar een hoog niveau geklommen. Je ziet aan veel opnamen dat de fotograaf er veel moeite voor heeft moeten doen. Het juiste moment kiezen en dan ook nog rekening houden met de omgeving en de weersituatie. Het moet veel voldoening geven om dan het gewenste beeld op je scherm te zien verschijnen.”

Prijzen
De makers van de winnende foto’s zoals gekozen door de vakjury worden beloond met een gestabiliseerde camera, een dronebackpack en een droneaccu. De publiekswinnaar ontvangt een waardebon van 100 euro. De vier winnaars ontvangen bovendien een grootformaat afdruk van hun foto. De prijzen worden beschikbaar gesteld door CameraNU.nl.

Eerste prijs volgens de vakjury: Eb bij Nieuwe Statenzijl – From The Sky

g0010296_700

Tweede prijs volgens de vakjury: Boer die zijn land bewerkt – Poldertoren

20160421-dji_0022_700

Derde prijs volgens de vakjury: Mistige ochtend – J.Groeneweg

dji_0206_700

Publieksprijs: Oud Hollandsche ochtend – airpixels

foto-pixair_700

Eervolle vermelding – Windmolenpark Dinteloord – BarDomedia

windmolens-breed_700

Eervolle vermelding – Zonsondergang Wythmenerplas Zwolle – madebydrones

foto-wedstrijd-2016-0_700

Eervolle vermelding – Sunset Scheveningen – storm86

roydrone-1_700

Eervolle vermelding – Cloud Mirror – dronesky.nl

cloudmirror_700

Eervolle vermelding – Misty – ferrykrauweel

img_0042-2_700

Eervolle vermelding – Bonte Deken – Doodles

hasselsvennen_dji_0084_700

Eervolle vermelding – Bollenveld Flevoland – jwchess

dji_0199-1_700

Eervolle vermelding – Like a snake… – SamM

sm16_20161031-dji_0199_1920px_700

Eervolle vermelding – Waterloop – PaulOostveen

fotowedstrijd-verdronken-land-djip3_0088342-kleiner_700

Eervolle vermelding – Abstract bollenveld – marcusmphotog

mrcm20160331-0016_700

14 Comments

    • Wiebe de Jager
  1. Wiebe de Jager

Leave a Reply

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.