Coalitie van dronefabrikanten stuurt open brief aan Trump

Donald Trump zit nog niet in het Witte Huis of hij wordt van alle kanten bestookt door lobbygroepen die hun belangen graag verdedigd zien door de aankomende president. Zo ook de Drone Manufacturer’s Alliance (DMA), een groep fabrikanten van consumentendrones waaronder DJI, Parrot, 3DR en GoPro. In een open brief vragen ze de aankomende president om ruim baan te geven aan de drone-industrie.

Veiligheid, educatie en innovatie

In de brief prijst het consortium Trump om zijn voorgenomen benoeming van Elaine Chao, de nieuwe minister van transport. Daarnaast roepen de dronefabrikanten Trump op om werk te maken van nieuwe wetgeving waarin prioriteit wordt gegeven aan veiligheid, educatie en innovatie. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA speelt daarin een cruciale rol, en het consortium hoopt dan ook dat de FAA verder werk blijft maken van de integratie van drones in het andere luchtverkeer.

Volgens de dronecoalitie zou Trumps beleid aangaande drones gestoeld moeten zijn op de volgende uitgangspunten:

  • Zowel consumenten als professionals moeten kennis nemen van de regels die het veilig gebruik van drones moeten waarborgen;
  • Er moet een nieuw stelsel van regels komen voor microdrones (onder de 2 kg);
  • Zowel de FAA als het congres moeten hun huidige rol behouden als het gaat om de regulering van het luchtruim;
  • Het recreatief gebruik van drones moet beschermd worden;
  • Er moet samengewerkt worden om de privacy van mensen op de grond te waarborgen;
  • Oplossingen voor problemen moeten worden gezocht in innovatieve technologische maatregelen, niet in statische verboden.

Met name de nieuwe categorie voor microdrones verdient aandacht, vindt de coalitie. Dat is niet zo vreemd, aangezien de meeste drones die momenteel verkocht worden minder wegen dan 2 kg. De FAA zou wat soepeler om moeten gaan met toestellen in deze gewichtsklasse, om onnodige bureaucratie te voorkomen en zodoende meer aandacht te kunnen geven aan de veilige integratie van grotere drones.

Ook hoopt de coalitie dat er geen ‘lappendeken’ ontstaat van verschillende soorten wetgeving in de diverse deelstaten. Sommige staten eisen het recht om het vliegen met drones verder aan banden te leggen, en het gevaar is dat er dan een onwerkbaar stelsel van lokale wetten en uitzonderingen op het nationale beleid ontstaat.

Voorbeeldfunctie

Alhoewel de regels zoals die in de VS worden opgesteld niet direct invloed hebben op de situatie in Europa is er toch een verband. Vaak kijkt men toch naar de VS als het gaat om nieuwe regelgeving. Zo introduceerde de FAA als eerste een soort ROC-light, en is er in de VS ook al een verplichte registratie van drones boven de 250 gram ingevoerd. De Europese Commissie wil dat er in de EU ook zo’n verplichte registratie komt.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier