Studie wijst uit: drones prima geschikt om bloed te vervoeren
Op een dag zou het zomaar kunnen dat donorbloed in een noodgeval niet meer per ambulance maar per drone aangevoerd wordt. Onderzoekers van de Johns Hopkins University hebben een serie experimenten uitgevoerd met het vervoeren van kleine hoeveelheden bloed en concluderen dat het bloed bij aankomst veilig gebruikt kan worden voor een transfusie.
Hoofdonderzoeker Timothy Amukele heeft een bijzondere visie. Volgens hem zullen in de toekomst eerste hulpverleners die aankomen bij een calamiteit ter plaatse de bloedgroep van slachtoffers testen, waarna de zakjes bloed in de juiste bloedsoort per drone worden aangevoerd. Maar dan moet het bloed wel in goede conditie aankomen, en dat is wat zijn team nu heeft onderzocht.
13 tot 20 kilometer
Voor het experiment werden in totaal zes units met rode bloedlichaampjes, zes units met witte bloedlichaampjes, zes units met bloedplaatjes en zes units met bloedplasma in een koelbox bevestigd aan een drone vervoerd. Per keer werden er twee tot drie zakjes over een afstand van 13 tot 20 kilometer overgevlogen. Daarmee was per vlucht zo’n 25 minuten gemoeid. Daarna werden de units naar een laboratorium overgebracht, om de bloedproducten te controleren op schade. Dat bleek niet het geval te zijn.
“Voor afgelegen gebieden waar weinig ziekenhuizen te vinden zijn is dit een uitkomst”, aldus Amukele. Het team is nu van plan om uitgebreidere testen te doen in de VS. Ook wil het team gaan kijken of de koelbox voorzien kan worden van actieve koelelementen, zodat de lading op precies de juiste temperatuur gebracht kan worden.
Niet op korte termijn
Het is niet heel waarschijnlijk dat bloedtransport per drone op korte termijn in de praktijk kan worden toegepast, want daarvoor is de regelgeving in veel landen nog veel te streng. Zo is vliegen boven bebouwing en buiten het zicht van de piloot vaak nog uit den boze.