Nieuws

Eetbare drone moet hongersnood voorkomen na natuurrampen

Het Britse bedrijf Windhorse Aerospace heeft een eetbare drone ontwikkeld die na een natuurramp hongersnood moet voorkomen in het getroffen gebied. Het toestel genaamd Pouncer is van het fixed wing-type en het vleugelprofiel bevat diverse compartimenten met daarin 50 kg aan gedroogde etenswaren. Het geheel is omspannen door een biologisch afbreekbare kunststoflaag.

Voedseldroppings

Het idee is dat een heel stel eetbare drones gelijktijdig uit een vrachtvliegtuig geworpen kunnen worden, waarna de toestellen zelfstandig hun weg zoeken naar de gewenste locaties op de grond. Op die manier zou de bevolking van een gebied waar net een aardbeving of overstroming heeft plaatsgevonden zeer gericht van voedsel voorzien kunnen worden. Noodhulp komt in dergelijke gebieden vaak moeizaam op gang als gevolg van de vernietigde infrastructuur, vandaar het idee om drones in te zetten.

De bedenker van de drone, Nigel Gifford, is geen onbekende in de wereld van de onbemande luchtvaart. Eerder stond hij aan de wieg van de gigantisch grote drones die op termijn moeten gaan zorgen voor wereldwijde internetdekking. Dat initiatief is inmiddels overgenomen door Facebook, dat er met de drones voor wil zorgen dat alle mensen ter wereld toegang krijgen tot het web.

De eetbare drone is volgens Gifford niet alleen voorzien van etenswaren, maar bevat ook water en brandstof om het voedsel te kunnen bereiden. De drone kan in verschillende maten gefabriceerd worden, zodat het toestel in uiteenlopende crisissituaties ingezet kan worden. Het design moet zo eenvoudig mogelijk worden, zodat het toestel overal geproduceerd kan worden. De kostprijs moet onder de 150 euro komen te liggen.

Volgend jaar testen

Volgend jaar wil Windhorse Aerospace testen gaan uitvoeren door een aantal Pouncers uit een Hercules C130 vrachtvliegtuig te gooien. Doordat de drones vanaf grote hoogte gelanceerd worden hoeven ze geen krachtige motor aan boord te hebben voor de aandrijving. Tijdens de afdaling moet de drone het grootste deel van het horizontaal te vliegen traject afleggen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Eetbare drone moet hongersnood voorkomen na natuurrampen

 • Innovatief idee, maar is het niet veel goedkoper en handiger om gewoon domme pakketjes met een parachute te droppen? Ze komen dan misschien niet op de meter nauwkeurig terecht, maar je kunt er voor dezelfde prijs een stuk meer van droppen..

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Zeg maar wat de geallieerden aan het eind van de tweede wereldoorlog al deden 😉

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier