Nieuws

De DroneGun moet ongewenste drones uit de lucht halen

Overheden over de hele wereld maken zich grote zorgen over de opmars van drones. Dan gaat het niet eens zozeer over meldingen van drones nabij vliegvelden, maar vooral om drones die door kwaadwillenden voorzien worden van smokkelwaar of explosieven. Daarom is men naarstig op zoek naar methoden om drones op afstand uit te kunnen schakelen. Het nieuwste wapen in deze strijd is de DroneGun, die een drone tot een afstand van zo’n twee kilometer onbestuurbaar maakt.

Stoorzender

De DroneGun is een uitvinding van het Australische bedrijf DroneShield. Het gaat om een stoorzender die heel gericht radiosignalen kan uitzenden op dezelfde frequentie als die van de zender van de piloot. Doordat het signaal van de DroneGun het signaal van de bestuurder van de drone wegdrukt, zal de drone onbestuurbaar raken. Afhankelijk van hoe deze ingesteld is zal de drone vervolgens de landing inzetten (auto landing) of terugkeren naar de bestuurder (return to home).

Niet waterdicht

Helemaal waterdicht is de DroneGun echter niet, want de bediener ervan moet wel vrij zicht hebben op de drone, anders kunnen de radiostralen het toestel niet goed genoeg bereiken. Zeker in bebouwde omgeving is het de vraag of de bediener van de DroneGun snel genoeg een plek kan vinden waar hij de drone snel genoeg in het zicht kan krijgen (en houden). Daar komt bij dat drones die een voorgeprogrammeerde route afleggen wellicht helemaal niet afhankelijk zijn van radiosignalen, en dus ongestoord door kunnen vliegen.

Afgezien van bovenstaande beperkingen is het in veel landen niet zomaar toegestaan om met een stoorzender ongewenste drones te neutraliseren. In de VS bijvoorbeeld is de DroneGun niet toegestaan door de FCC, en in Nederland zal het Agentschap Telecom hoogstwaarschijnlijk ook wel wat bedenkingen hebben bij de stoorzender. Het inzetten van een jammer wordt gezien als een overtreding van de Telecommunicatiewet en is dus strafbaar als dit door ongeautoriseerde instanties gebeurt.

Arenden

Vooralsnog wordt er in veel landen dan ook ingezet op andere methoden om ongewenste drones te vangen, waaronder de inzet van arenden. Die worden getraind om op drones af te vliegen en deze voor zover mogelijk naar de grond te halen. Dierenbeschermingsorganisaties hebben hun twijfels bij de methode, maar dat heeft nog niet geleid tot een verbod op het gebruik van de dieren.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “De DroneGun moet ongewenste drones uit de lucht halen

  • Nou niets mag meer leuk zijn. Drone vliegen is een hobby maar er zullen altijd mensen zijn die dingen gebruiken met een verkeerde doelstelling of het een auto is scooter, fiets of vliegtuig of in dit geval een drone. Jammer dat het voor de mensen kapot wordt gemaakt die het heerlijk vinden om mooie natuur filmpjes of foto’s te maken. En dan weer die centen kloppende regelgeving dat je een vliegbewijs moet hebben met regel dit en dat.

    Mvg T.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier