Maak van je drone een vliegende schijnwerper met Lume Cube

Soms zou je willen dat je drone het onderwerp dat je fotografeert of filmt iets bij kon lichten, zeker als je in de schemer bezig bent of indoor vliegt. En hoe leuk zou het zijn als je je drone als vliegende schijnwerper in kon zetten om een speciaal belichtingseffect te verkrijgen? Dit alles wordt mogelijk dankzij Lume Cube, een lichtgewicht en robuuste lichtbron op basis van high power leds.

Bouwlamp op zakformaat

De Lume Cube werd eigenlijk ontwikkeld als handige continu-lichtbron voor gebruik met action cams zoals de GoPro, of om creatieve belichtingseffecten te verkrijgen bij gebruik van een gewone camera. De Lume Cube is feitelijk niets anders dan een led met een zeer hoge lichtopbrengst, gecombineerd met een accu en een Bluetooth-ontvanger. Dat alles is samengebracht in een kleine maar oerdegelijke en waterdichte behuizing.


Ondanks de geringe afmetingen en het lage gewicht kan de Lume Cube maar liefst 1.500 lumen aan licht produceren. Voor het idee: lampen met een dergelijke lichtopbrengst worden door sommige webshops aangeprezen als bouwlamp, dus het is echt een flinke bak licht die de kleine kubus produceert. De lichtproductie is in 10 stappen instelbaar, dus je kunt er ook voor kiezen om de Lume Cube wat minder fel te laten schijnen.

Door de grote lichtopbrengst en geringe afmetingen is de Lume Cube een handige tool voor fotografen die ook onderweg meer controle willen uitoefenen over de lichtomstandigheden. Je bent dan minder afhankelijk van bijvoorbeeld de ingebouwde flitser in je camera, en je kunt ook objecten vanuit verschillende hoeken belichten. Ook kun je de Lume Cube als vullicht of dochterflitser inzetten, om ongewenste schaduwen te voorkomen.

Lume Cubes

Ook voor dronefotografen kan de Lume Cube een handig hulpmiddel zijn. De kubusjes zijn licht genoeg (100 gram) om aan een drone zoals de DJI Phantom te bevestigen. De fabrikant levert zelfs handige opzetstukken die je aan het landingsgestel bevestigt, waarna je de Lume Cube op de schroefdraad draait. In deze review werd een DJI Phantom 4 op die manier van twee Lume Cubes voorzien, aan weerszijden van de drone.

Toepassingen bij drones

Nu is het helaas verboden om in het duister te vliegen met je drone, waardoor het de vraag is hoe zinvol het is om je drone van een lichtbron te voorzien, maar toch zijn er toepassingen denkbaar voor de Lume Cube. Zeker bij schemer en bewolkt weer kan het handig zijn dat de drone zelf licht uitstraalt, om zodoende objecten die je wilt filmen te belichten. Ook kun je denken aan indoor toepassingen, bijvoorbeeld de inspectie van een lastig te bereiken constructies.

In de praktijk blijkt dat de Lume Cubes weinig uitleg behoeven. Nadat de lichtkubusjes zijn opgeladen via een standaard micro usb kabeltje volstaat een lange druk op een van de twee knopjes die de ledlamp rijk is om het licht in te schakelen. Door herhaaldelijk op dezelfde knop te drukken kun je de intensiteit verhogen. Middels de andere knop kun je Bluetooth activeren. Daardoor kun je het ledsysteem ook via je smartphone bedienen. Daar zul je als je de Lume Cubes aan een drone bevestigd echter niet veel ana hebben, gezien het kleine bereik van Bluetooth.

Uit onze test blijkt dat de twee Lume Cubes aan de Phantom inderdaad genoeg licht produceren om een onderwerp te belichten. Je moet wel opletten met de witbalansinstellingen van je camera. De leds in de Lume Cubes hebben namelijk een kleurtemperatuur van 6000 kelvin, terwijl de kleurtemperatuur tijdens de schemering rond zonsopkomst of zonsondergang zo’n 3000 kelvin bedraagt. Anders gezegd: het licht van de Lume Cubes wordt door de camera veel blauwer geregistreerd. Zeker als de scene ook omgevingslicht bevat dan krijg je dus grote kleurverschillen in je opname. Iets wat voor inspectiewerk minder van belang is, maar bij creatief gebruik wel problematisch kan zijn.

Vliegende schijnwerper

Een andere toepassing die we hebben uitgeprobeerd is die van vliegende schijnwerper. In dit geval werden de twee Lume Cubes naar de grond gericht, en lieten we de drone langzaam voorbij vliegen. Dat leidt tot spookachtige belichtingseffecten, waarbij de hoge kleurtemperatuur van de Lume Cube juist een voordeel kan zijn. Het extreem witte licht biedt in je opnamen dan een mooi contrast met het veel warmere omgevingslicht.

Nu is het wel zo dat je bij buitenopnamen maar weinig tijd hebt om het effect optimaal te benutten. Je mag immers alleen binnen de daglichtperiode (een kwartier voor zonsopkomst tot een kwartier na zonsondergang) met een drone vliegen. En ondanks de flinke lichtproductie van de Lume Cubes kunnen ze niet op tegen gewoon ochtend- of avondlicht. De hier beschreven speciale lichteffecten zijn dus alleen tijdens korte perioden te realiseren.

Overigens gaat de ingebouwde accu op de felste stand slechts 20 minuten mee. Je zult dus iets van een powerbank mee moeten nemen als je tussen opnamen door de Lume Cubes weer op wilt laden. Als je de lichtopbrengst minder krachtig instelt dan zijn langere accutijden te behalen, alleen is het hier beschreven effect dan niet echt te realiseren.

Conclusie

Al met al zijn de Lume Cubes een leuke aanvulling op onze standaard drone-uitrusting. Zeker tijdens inspectieklussen met behulp van de drone kunnen de ledblokjes goed van pas komen. Het is fijn dat de Lume Cubes lekker robuust zijn uitgevoerd, je hoeft niet bang te zijn dat de lichtbronnen defect zullen raken van een ruwe landing. En ook zijn er creatieve effecten te realiseren als je de Lume Cubes als vliegende schijnwerpers aan je drone bevestigt, alhoewel het effect al gauw teniet gedaan wordt als er teveel omgevingslicht is.

De hier besproken Lume Cube Kit voor DJI Phantom 4 kost 219 euro en is onder andere te verkrijgen via CameraNU.nl, Bol.com en Kamera Express. Met dank aan Degreef & Partner voor het ter beschikking stellen van de set.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Maak van je drone een vliegende schijnwerper met Lume Cube

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier