Nieuws

Eerste commerciële pakketbezorging door Amazon-drone een feit

Amazon-topman Jeff Bezos heeft vanmiddag via Twitter bekend gemaakt dat het bedrijf op 7 december voor het eerst een pakketje heeft bezorgd middels een drone. Het ging om de eerste commerciële bestelling, door een klant in het Engelse Cambridgeshire.

Tablet en popcorn

Het pakketje met daarin een Amazon Fire tablet en een zak popcorn werd slechts 13 minuten nadat de bestelling geplaatst was door een Prime Air drone bezorgd. De reden dat de bezorging plaatsvond in het Britse Cambridgeshire en niet in de VS is dat Amazon enkele maanden geleden een testcentrum bij Cambridge heeft geopend, omdat de Amerikaanse luchtvaartautoriteit Amazon teveel beperkingen oplegde als het gaat om het uitvoeren van praktijktesten.

‘Paar dozijn klanten’

De komende maanden wil Amazon het aantal klanten dat door de drone bediend word uitbreiden tot ‘een paar dozijn’ in de komende maanden. Desondanks is het niet voor de hand liggend dat de pakketbezorgende drones snel gemeengoed worden, niet in Engeland, maar zeker ook niet in de VS. De regels voor autonoom vliegende drones zijn nog te streng, en vliegen boven bebouwing en wegen is een ander struikelblok.

De drones van Amazon kunnen pakketjes tot ca. 2,5 kg dragen. Voor de navigatie wordt gebruik gemaakt van GPS. Er hoeft geen piloot van vlees en bloed aan de knoppen te zitten, de drone zoekt zelfstandig zijn weg. Voor de aflevering zelf wordt gebruik gemaakt van een door de klant uit te printen markeringspunt, die bijvoorbeeld in de tuin wordt gelegd. Een camera op de drone registreert dat punt en zet daar het pakketje af. Het bereik van de drone bedraagt zo’n 3 kilometer (enkele reis).

De laatste kilometer

Over het algemeen wordt drone delivery vooral gezien als een uitkomst als het gaat om het bevoorraden van slecht bereikbare locaties. Ook voor noodhulp ligt het voor de hand om drones in te zetten. Voor het bezorgen van gewone bestellingen zullen drones in de toekomst wellicht alleen ingezet worden om ‘de laatste kilometer’ te overbruggen, het traject vanaf de bestelbus tot de klant. Dit laatste stuk in de bezorgketen is het meest tijdrovend en daardoor kostbaar.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier