Nieuws

Drone-navigatie op termijn nog nauwkeuriger door Galileo

Vandaag is het Europese satellietnavigatiesysteem Galileo in gebruik genomen. Galileo is een alternatief voor het Amerikaanse GPS en het Russische GLONASS, maar kan ook gebruikt worden als aanvulling op deze systemen. Het ligt voor de hand dat dronefabrikanten op termijn ondersteuning voor Galileo gaan toevoegen, zodat drones nog nauwkeurig hun locatie kunnen bepalen.

Momenteel bestaat het Galileo-netwerk uit 18 satellieten die zich in een baan met een hoogte van 23.616 om de aarde bevinden. In 2020 moeten dit 30 satellieten zijn. In tegenstelling tot GPS, dat van oorsprong een militair karakter heeft, is Galileo een civiel systeem. In principe is Galileo nauwkeuriger dan GPS, en kunnen betalende gebruikers zelfs profiteren van een nog grotere nauwkeurigheid, waarbij locatiebepaling tot op 20 cm nauwkeurig mogelijk is.

Autonome vluchten
Zeker als Galileo samen met andere GNSS-systemen zoals GPS en GLONASS wordt gebruikt kan de nauwkeurigheid nog verder toenemen. Dat zou kunnen betekenen dat drones op termijn nog beter in staat zijn om hun absolute positie te bepalen. Dat is met name van belang voor het uitvoeren van autonome vluchten, waarbij de drone een van tevoren geprogrammeerd traject aflegt.

Inmiddels zijn de eerste smartphones die Galileo ondersteunen al op de markt, en komende jaren zullen ook automerken gebruik gaan maken van Galileo voor de navigatie. Of en wanneer dronefabrikanten ondersteuning voor Galileo gaan toevoegen is nog niet bekend.

Alternatieven voor GNSS
Overigens werken veel dronefabrikanten ook aan andere systemen voor de (relatieve) plaatsbepaling. Denk daarbij aan het Vision Positioning System (VPS) van DJI. Hierbij worden naar de grond kijkende camera’s ingezet om de verplaatsingen van de drone ten opzichte van de grond te bepalen. Dergelijke systemen werken doorgaans alleen op niet al te grote hoogte. Onder andere de Phantom 4, Inspire 2 en de Mavic Pro zijn uitgerust met VPS.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier