NieuwsPro

Nieuw type certificaat beveiligt overdracht van drone-data

De Amerikaanse aanbieder van digitale certificaten DigiCert gaat in samenwerking met AirMap digitale identificatiecodes uitdelen aan gebruikers van drones. De digitale Drone ID’s zorgen er niet alleen voor dat iedere drone die gebruik maakt van het systeem op afstand herkend kan worden, ook moet het systeem ervoor zorgen dat de dataverbinding tussen drone en grondstation beveiligd wordt.

Communicatiebeveiliging

Mensen die in de IT-wereld werkzaam zijn kennen DigiCert wellicht als verstrekker van zogenaamde SSL-certificaten, waarmee de communicatie tussen websites en gebruikers versleuteld wordt. De basis van deze versleuteling wordt gevormd door een uniek identificatienummer,  de zogenaamde publieke sleutel. In principe is het protocol op alle vormen van digitale communicatie toe te passen, dus ook op de dataverbinding tussen drone en grondstation. Dat heeft geleid tot Drone ID, een vorm van encryptie die via het Amerikaanse bedrijf AirMap wordt aangeboden aan haar gebruikers.

Deze databeveiliging kan van belang zijn voor toepassingen waarbij je liever niet hebt dat de data die de drone registreert (zoals camerabeelden) in handen komt van de verkeerde personen. Denk aan beveiligingstoepassingen, of aan inspecties van gebouwen. De data die in die gevallen verzameld wordt door een drone kan bijzonder privacygevoelig zijn en daarom kan het van belang zijn om de communicatie te versleutelen. En ook bij de inzet van drones door hulpdiensten heb je liever niet dat er allerlei nieuwsgierige Aagjes meekijken.

Transponder

Naast de versleuteling van data kan de unieke identificatiecode die gekoppeld is aan elk certificaat ook gebruikt worden om drones te identificeren. Op termijn zou dit zelfs gekoppeld kunnen worden aan de verplichte registratie van drones, zoals dat in de VS al het geval is voor toestellen boven de 250 gram. Ook in Europa komt er waarschijnlijk een verplicht registratiesysteem voor drones. Het Drone ID zou een rol kunnen spelen bij de implementatie hiervan.

Volgens AirMap-CIO Jared Ablon kan het systeem in principe door alle dronefabrikanten geïmplementeerd worden. Op termijn zou dat er zelfs toe kunnen leiden dat iedere drone continue zijn registratienummer en locatie doorgeeft aan bijvoorbeeld de lokale luchtverkeersleiding, zodat die maatregelen kan nemen zodra een drone op een plek vliegt waar dat niet de bedoeling is. Feitelijk is dat vergelijkbaar met de rol van een transponder zoals die in vliegtuigen wordt ingebouwd.

Intel Aero

Drone ID wordt als eerste ingebouwd in het nieuwe Aero-platform van Intel. Het digitale certificaat wordt nog niet erkend door de Amerikaanse luchtvaartautoriteit.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier