Dit zijn de 10 mooiste dronevideo’s van 2016

Na ons overzicht van de mooiste dronefoto’s van 2016 is het nu tijd voor een lijstje van de mooiste dronevideo’s van 2016. Hier is echter geen wedstrijd aan vooraf gegaan, dus we gaan ook geen prijzen uitdelen: het is gewoon een selectie van video’s waar wij bijzonder van genoten hebben en die in het afgelopen jaar gepubliceerd zijn.

Vergeleken met vorig jaar valt op dat veel video’s tegenwoordig in 4K resolutie worden opgenomen. Dat is duidelijk een gevolg van de opmars van een nieuwe generatie cameradrones. Verder is het simpelweg aan elkaar plakken van wat mooie luchtopnamen niet meer een garantie voor een goede video: de beste dronevideo’s vertellen echt een verhaal, en nemen de kijker als het ware mee op reis.

Verder zie je dat er op het vlak van montage en de integratie van soundtracks en geluidseffecten duidelijk stappen vooruit worden gezet. De lat komt steeds hoger te liggen; we kijken nu al uit naar de dronevideo’s die in 2017 gepubliceerd gaan worden!

10. Vindur (IJsland)

Als er één land veel aantrekkingskracht uitoefent op dronevliegers dan is het wel IJsland: zeker vanuit de lucht zijn de ruige lavalandschappen, watervallen en gletsjers immers een lust voor het oog. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er al talloze dronevideo’s van IJsland zijn gemaakt. De korte film Vindur (IJslands voor wind) van Vadim Sherbakov vonden we mooi genoeg voor een opname in deze top 10!

9. Uluru (Australië)

Ayers Rock, of Uluru zoals de aboriginals hem noemen, is misschien wel de meest bekende rotsformatie ter wereld. De monoliet is gelegen in het zinderende hart van de Australische outback. Jaarlijks wordt de rots door honderdduizenden mensen bezocht. Ook jij kunt nu genieten van dit natuurfenomeen, dankzij deze spectaculaire opnamen die met behulp van een drone werden gemaakt in Uluru-Kata Tjuta National Park. De video is bij ons geëindigd op de 9e plek.

8. Compilatievideo (Nederland)

Reint Verkerk maakt niet alleen mooie dronefoto’s, zoals zijn 1e plaats in onze Dronefoto van het jaar verkiezing bewijst, hij maakt ook bijzonder bezienswaardige video’s met zijn Phantom 2 met GoPro Hero 3. Onderstaande video is een compilatie van beelden die Reint in de loop der tijd maakte. De video verscheen in april van dit jaar en is goed voor de 8e plaats.

7. AIR Time

Tijdens een wereldreis van in totaal 80.000 kilometer, die 7 maanden in beslag nam en waarbij 12 landen werden aangedaan, nam filmmaker Christian Grewe uitgebreid de tijd om de landschappen die hij tegenkwam vanuit de lucht in 4K resolutie vast te leggen. Het resultaat is een prachtige dronevideo, AIR Time. Zijn video komt binnen in deze lijst op positie 7.

6. Ontwakend Londen

Time Out London publiceerde de prachtige video ‘Seen Before Sunrise – a drone’s-eye-view of London at dawn’, waarin te zien is hoe de megastad Londen in de vroege ochtend tot leven komt en verandert van een nachtelijk stilleven tot de bruisende metropool zoals we die kennen van een citytrip. Voor de goede orde: de video werd geheel volgens de regels opgenomen, normaal gesproken kun je het maar beter uit je hoofd laten om in Londen te gaan vliegen met je drone.

5. Wild Scotland

De naam van filmmaker John Duncan is al eerder voorbij gekomen op Dronewatch, en dat is ook niet zo vreemd, gezien het feit dat Duncan dronevideo’s maakt waarin hij een land als Schotland op een prachtige manier weergeeft. In Wild Scotland neemt Duncan je mee over de Schotse hooglanden en de bergachtige gebieden in het oosten van het land. Met zijn video krijgt  John een 5e plek.

4. Te Waipounamu (Nieuw-Zeeland, het Zuidereiland)

Niet voor niets koos regisseur Peter Jackson voor Nieuw-Zeeland als decor voor de Lord of the Rings-trilogie en later zijn The Hobbit-trilogie. Zeker het zuidereiland biedt een ongekende diversiteit aan landschappen. Op weinig andere plekken ter wereld kun je binnen een uur rijden zowel subtropische regenwouden als alpiene bergpieken doorkruisen. Hopelijk beleef je net zoveel plezier aan deze video als wij tijdens het maken ervan.

3. Timelapse van voorbij trekkende mist

De meeste mensen zijn wel bekend met het fenomeen timelapse fotografie. Door een hele serie foto’s die met een tussenpoos van een paar seconden gemaakt zijn snel achter elkaar af te spelen komen ogenschijnlijk statische landschappen wonderlijk tot leven. Dankzij drones met een lange vliegduur en goed gestabiliseerde camera’s kan deze techniek nu ook ingezet om aerial timelapses te maken. Met verbluffende resultaten tot gevolg, zoals je in onderstaande video van Petr Hejl kunt zien. Goed voor plek 3!

2. Norway from Above

De tweede plek in deze lijst is gereserveerd voor de 17-jarige Mathias Haughom uit Noorwegen. Zijn dronevideo’s van Noorwegen zijn een lust voor het oog en kunnen zich meten met dronevideo’s van professionele beeldmakers. Eén van de pareltjes van Mathias is Norway from Above, en die laten we hieronder zien op de 2e positie in de lijst.

1. Into the West

Houd je van de ruige landschapen van Noord-Amerika, dan moet je beslist even naar deze dronevideo van Mike Bishop kijken. Je wordt meegenomen langs locaties als de Rocky Mountains, de prairiegebieden rond Alberta en dan Vancouver Island in Canada, en vervolgens via de westkust van de VS langs steden als Seattle, San Francisco en Los Angeles, om te eindigen in de woestijn van Mexico. Wat ons betreft komt deze video dit jaar op de eerste plaats!

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier