Britse overheid wil verplicht examen voor recreatieve dronepiloten

Britten die in de toekomst recreatief met een drone willen vliegen zouden eerst een verplicht theorie-examen moeten afleggen. Ook zouden hun drones ingeschreven moeten worden in een nationaal register. Dat blijkt uit een rapport van een overheidscommissie die zich bezig houdt met regelgeving voor drones.

Safety test
Volgens transportminister Lord Ahmad zijn de meeste dronegebruikers goed op de hoogte van de regels aangaande het vliegen met onbemande luchtvaartuigen, maar is er een kleine groep van gebruikers die geen idee hebben van de regels of zelfs bewust grenzen overschrijden, met mogelijk negatieve consequenties op het gebied van veiligheid en privacy.

Volgens het voorstel zou iedereen die met een drone zwaarder dan 250 gram wil gaan vliegen eerst moeten slagen voor een ‘safety test’. Het gaat dan om een theorie-examen, een beetje vergelijkbaar met een brommercertificaat.

Kritiek 
Door de invoering van zo’n verplicht examen zou het aantal incidenten met drones moeten afnemen. Critici van het plan denken echter dat zo’n verplicht examen weinig uithaalt. “Dronevliegers die zich netjes aan de regels houden maak je het alleen maar moeilijker. En een terrorist of crimineel trekt zich weinig aan van zo’n test”, zegt dronevlieger Simon Dale.

Het risico is bovendien dat het systeem tot extra kosten leidt. Dale: “Het inrichten van zo’n verplichte droneregistratie en het afnemen van examens kost veel geld, en dat moet dan opgehoest gaan worden door hobbyisten.”

Andere landen
Groot-Brittanië is niet het enige land dat maatregelen wil nemen om het vliegen met drones aan banden te leggen. In Zweden is er min of meer een totaalverbod op cameradrones ingevoerd, en in België mogen recreatieve piloten alleen boven eigen grondgebied vliegen, en dan slechts tot een hoogte van 10 meter. In Nederland is onlangs een verbod op het vliegen in Zeeuwse Natura 2000-gebieden ingevoerd, maar dat besluit wordt momenteel aangevochten.

Een verplichte droneregistratie zit er overigens sowieso wel aan te komen. Daarvoor worden momenteel op Europees niveau plannen gemaakt. Waarschijnlijk moeten in de toekomst alle recreatieve en professionele drones boven een bepaald gewicht voorzien zijn van een registratienummer.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Britse overheid wil verplicht examen voor recreatieve dronepiloten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier