Amazon patenteert anti-hacktechnologie voor bezorgdrones

Om te voorkomen dat de controle over pakketbezorgende drones tijdens de uitvoering van een vlucht overgenomen wordt door kwaadwillende hackers op de grond heeft Amazon een anti-hacksysteem ontwikkeld dat ervoor zorgt dat de drone automatisch terugkeert of landt zodra er een afwijking wordt geconstateerd.

Fail-safe mode

In het patent wordt gesproken van een ‘fail-safe’ mode, die ervoor zorgt dat de delivery drone automatisch terugkeer naar het basisstation zodra er sprake is van een storing of een inbreuk op de besturing. Daarmee moet voorkomen worden dat een bezorgdrone zijn pakketje op een verkeerde plek aflevert, of erger nog, ergens tegenaan vliegt en neerstort.

Netwerksysteem

Het patent is gebaseerd op een netwerksysteem waarbij verschillende drones onderling data uitwisselen. Daarbij worden continu vluchtparameters zoals locatie, snelheid en richting uitgewisseld. Zodra er een afwijking wordt geconstateerd bij één van de drones kan dat duiden op een defect of op een externe storingsbron. In dat geval breekt de drone zijn vlucht af en keert deze terug naar de opstijglocatie of landt het systeem zo snel mogelijk.

Ook voorziet het patent in allerlei vormen van databeveiliging, zoals encryptie, het automatisch wisselen van frequentie, en het verzenden van data over verschillende frequentiebanden. Daarmee moet worden voorkomen dat hackers überhaupt toegang krijgen tot de systemen die de drones aansturen.

Vier testlocaties

Inmiddels heeft Amazon vier locaties waar er gewerkt wordt aan Prime Air, in Groot-Brittannië, de VS, Oostenrijk en Israel. Onlangs voerde het bedrijf in het eerstgenoemde land een eerste ‘echte’ bestelling uit met een drone. Daarbij werden een Kindle Fire en een bak popcorn bij een klant afgeleverd, nog geen 15 minuten nadat de bestelling werd geplaatst.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier