ProProductnieuws

Mantis 12PCX: het ultieme grondstation voor professionele drones

De zender waarmee je een drone bedient wordt in professionele kringen ook wel aangeduid met grondstation of Ground Control System (GCS). Zeker voor het bedienen van professionele systemen bieden die vaak meer functionaliteiten dan alleen twee sticks voor de besturing, een FPV-display en wat knopjes voor de camerabediening. Dat is zeker het geval bij de Mantis 12PCX, misschien wel het meest geavanceerde geïntegreerde GCS van dit moment.

Hands On Throttle And Stick
De Mantis 12PCX HOTAS (Hands On Throttle And Stick) van het Amerikaanse bedrijf Desert Rotor is niet bepaald bedoeld voor de gemiddelde Phantomvlieger. Je moet bij het systeem denken aan de bediening van geavanceerde multirotor of fixed-wing systemen, waarbij de gebruiker gebruik maakt van eigen payloads en camerasystemen. Dan praat je al gauw over systemen van 15.000 euro of meer.

Vaak zijn er voor de bediening van dergelijke custom systemen meerdere devices op de grond nodig. Denk aan een zender voor de piloot, een video-ontvanger plus bijbehorend scherm voor de payload-operator en een apart systeem voor de vluchtuitvoering en verwerking van de gegevens. Vooral tijdens operaties in het veld is het omslachtig en tijdrovend om al deze systemen gereed te maken voor een vlucht, en daar moet de Mantis 12PCX verandering in brengen.

Ingebouwde pc 
De basis voor het systeem wordt gevormd door een stevige Pelican 1510 field case, met daarin een volledige pc met keyboard en trackpad, twee 10,4” lcd-schermen (één voor de piloot en één voor de camera-operator of sensorspecialist), een uittrekbare drieassige flight control stick, een tweeassige gimbalbediening en een on screen display voor het flight control system. Ook de accu’s voor de voeding van het geheel zijn geïntegreerd in de case.

Het systeem is volledig plug & play, en is compatible met de RC-systemen van DragonLink, ezUHF, Spektrum, en Futaba. De gebruiker hoeft alleen de juiste radiomodule in het grondstation te plaatsen om het betreffende systeem te kunnen bedienen. Dat geldt ook voor de videoverbinding: de gebruiker kan zelf bepalen welke videolink er in het grondstation wordt geïnstalleerd.

Mission planning
Om tijdens of na een vlucht al data te kunnen verwerken kan de gebruiker de juiste software installeren op de ingebouwde pc. Deze pc kan ook gebruikt worden om de drone aan te sturen, middels mission planning software. Voor de in- en uitvoer van data is er voorzien in vier USB-poorten.

Goedkoop is de Mantis 12PCX HOTAS niet. De basisuitvoering van het GCS kost 12.800 dollar. Dat is dan wel inclusief DragonLink zender, Lumenier 5,8 Ghz video-ontvanger, Intel Celeron 1,85 GHz processor met 4GB geheugen & 64 GB harddisk en 5.200 mAh Li-Ion accu. Wie meer kanalen wil hebben of extra processorkracht nodig heeft moet nog dieper in de buidel tasten.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier