Nieuws

Meer dan 600.000 drones geregistreerd in de VS

Het is inmiddels een jaar geleden dat in de VS een verplichte droneregistratie werd ingevoerd voor zowel recreatieve als professionele piloten. Sinds die tijd zijn er ruim 600.000 drones ingeschreven. De registratie is verplicht voor alle drones vanaf 250 gram.

Het register is een initiatief van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. Door dronevliegers te verplichten om hun toestel te registreren en deze te koppelen aan de contactgegevens van de gebruiker wil de FAA ervoor zorgen dat mensen met meer verantwoordelijkheidsgevoel gaan vliegen. En in geval van een ongeluk of fly-away kan de bestuurder van de betreffende drone eenvoudig opgespoord worden.

Vijf dollar
Om de registratie zo laagdrempelig mogelijk te houden zijn de kosten voor de registratie van een drone slechts vijf dollar. Als onderdeel van het registratieproces moet de gebruiker ook wat theorie doornemen aangaande het veilig vliegen met drones. Via de contactgegevens die de FAA verzamelt worden er ook met enige regelmaat belangrijke veiligheidsmededelingen verspreid.

Op het niet inschrijven van drones vanaf 250 gram staat een flinke bekeuring. Op die manier wil de FAA ervoor zorgen dat uiteindelijk alle drones in de VS worden ingeschreven. Dat zijn er overigens heel wat meer dan de 616.000 toestellen die nu ingeschreven zijn: naar schatting zijn er alleen al in de VS een paar miljoen drones verkocht.

Europees droneregister
In Europa komt er op termijn ook een verplicht droneregister, als het aan het Europees Parlement ligt. In veel landen – waaronder Nederland – bestaat er al een registratieplicht voor drones waar beroepsmatig mee gevlogen wordt. Vaak zijn de kosten voor zo’n registratie echter vele malen hoger dan de vijf dollar die in de VS in rekening wordt gebracht. Dat komt doordat er voor drones geen apart systeem is opgetuigd, maar deze worden meegenomen in dezelfde luchtvaartuigregisters als waarin ook F16s en Boeing 747s terug te vinden zijn, met alle administratieve complexiteit van dien.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Meer dan 600.000 drones geregistreerd in de VS

 • Mooie informatie lever je steeds in de neiuwsbrief. Heel volledig en informatief. Daarvoor dank.

  Een vraag: ik heb het plan om mijn P4 mee te nemen naar Florida en op cruise. Iets bekend of vliegen in Florida veel restricties kent?
  Ik heb inmiddels mijn ROC Light

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Hallo Arnold, ik zou even kijken op de website van de FAA. Naast vliegvelden moet je misschien ook National Parks vermijden. Je moet sowieso je drone registreren in het Amerikaanse droneregister, als je ermee in de VS wilt vliegen.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier