FLIR kondigt lichtgewicht dual-sensor thermische camera voor drones aan

Op de vooravond van de CES heeft het Amerikaanse bedrijf FLIR een lichtgewicht thermografische camera geïntroduceerd die specifiek ontwikkeld is voor gebruik onder de wat kleinere drones. Bijzonder aan de FLIR Duo is het compacte formaat en het feit dat de camera van twee beeldsensors is voorzien: één voor infraroodopnamen en één voor opnamen in het zichtbare spectrum.

Infrarood en RGB
De FLIR Duo is ongeveer net zo groot en zwaar als een GoPro camera, en kan dus ook onder de wat kleinere drones zoals een DJI Phantom 2 of Yuneec Q500 G bevestigd worden. Maar in plaats van één lens zoals bij een normale action cam is de FLIR Duo voorzien van twee lenzen, waarmee de gebruiker zowel beelden in het infraroodspectrum kan bekijken (resolutie: 160×120 pixels) als gewone RGB-opnamen, in een resolutie van 1080p HD.

Een drone die voorzien wordt van de FLIR Duo kan bijvoorbeeld ingezet worden om warmtelekken op te sporen in daken van huizen of om zonnepanelen te inspecteren. Doordat er op elk moment van infrarood naar normaal beeld geschakeld kan worden is het bijzonder eenvoudig om de gewenste plekken goed in beeld te krijgen. Ook is het mogelijk om de thermische beelden middels picture in picture over het gewone beeld te leggen.

Twee uitvoeringen
De opnamen die de FLIR Duo maakt kunnen worden opgeslagen op een micro SD-kaartje. Van de FLIR Duo komt ook een uitgebreidere versie beschikbaar, de FLIR Duo R, die ook gekalibreerde temperatuurmetingen mogelijk maakt. De camera beschikt over zowel een analoge als digitale video-uitgang.

De basisuitvoering van de FLIR Duo krijgt een prijskaartje van 999 dollar, terwijl de FLIR Duo R met temperatuurmeting 1.299 dollar kost.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier