XD Evolve drone met dual-screen controller maakt debuut op CES

In Las Vegas gaat morgen de CES van start, de grootste technologiebeurs ter wereld waar elektronicafabrikanten hun laatste vindingen aan het publiek presenteren. Ook dit jaar zullen er ongetwijfeld weer veel drones gepresenteerd worden. Eén van die drones is de XD Evolve, die zich van de concurrentie onderscheidt met een dual-screen controller.

De XD Evolve is de eerste drone van het Chinese bedrijf XDynamics, dat in 2015 werd opgericht. Het is altijd interessant om te kijken hoe nieuwkomers zich willen differentiëren van het aanbod van koploper DJI, en in dit geval lijkt men zich vooral gericht te hebben op de zender die bij de quadcopter wordt geleverd.

Twee displays

De controller is namelijk voorzien van twee heldere LCD displays: een 7” scherm voor de weergave van de camerabeelden en een 5” display voor de weergave van een kaart en actuele vluchtgegevens. Op die manier kan de gebruiker zich optimaal concentreren op het maken van  opnamen, zonder dat er tijdens het vliegen allerlei meldingen of andere informatie over de FPV-weergave worden getoond. Iets vergelijkbaars biedt DJI trouwens met de Mavic Pro ook, alleen is het schermpje dat in de controller van die drone is ingebouwd veel eenvoudiger van opzet.

Volgens de fabrikant zijn de schermen ook in daglicht goed af te lezen, doordat deze minstens twee keer zo helder zouden zijn als een gewoon smartphonescherm. Het 5” scherm is bovendien multitouch, zodat er via dit display ook allerlei instellingen aangepast kunnen worden. Daardoor kan het aantal knopjes op de controller tot een minimum beperkt blijven.

De controller draait verder geavanceerde software die onder andere offline kaarten kan tonen, opgenomen foto’s en video’s kan beheren en verschillende vliegmodi en een vluchtplanner ondersteunt. Om dat allemaal te kunnen verhapstukken is de controller voorzien van een 64-bit quadcore processor, een aparte grafische processor en 4 GB geheugen. Er is ook voorzien in aansluitingen voor een micro SD-kaartje, USB en HDMI.

Koolstoffiber behuizing en 4K camera

Natuurlijk valt er ook over de drone zelf één en ander te vertellen. Opvallend is ten eerste de behuizing, die van koolstoffiber is gemaakt. De camera is gemonteerd op een drieassige gimbal en bevat een 4K Sony sensor. Voor de positionering wordt gebruik gemaakt van GPS, vision positioning en lidar. Dat laatste is opvallend, het zou voor zover wij weten voor het eerst zijn dat een consumentendrone gebruik maakt van lidar voor het scannen van de omgeving. Of die lidar ook ingezet wordt voor het ontwijken van obstakels is niet bekend, en ook is nog onduidelijk wat de maximale vliegtijd op één accu is.

De XDynamics Evolve met 4K camera zou in het eerste kwartaal van 2017 op de markt moeten verschijnen. In het derde kwartaal komt er daar een variant bij, met een camera waarvan het objectief verwisseld kan worden. Verkoopprijzen zijn nog niet bekend gemaakt.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier