BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Zo ziet het politieprotocol voor drone handhaving eruit

Ga je als recreant of beroepspiloot met een drone aan de slag? Dan zou het zomaar kunnen dat je voor, tijdens of na een vlucht wordt aangesproken door een politieagent. Die kunnen tegenwoordig via hun smartphone terugvallen op een online protocol, waarin de belangrijkste regels opgenomen zijn. Ook bevat het protocol aanwijzingen in het geval van een overtreding of ongeval.

Het drone-handhavingsprotocol is te raadplegen via een webapplicatie, beschikbaar gesteld door de Politieacademie. Hieronder kun je de app bekijken en doornemen, zodat je een idee hebt van wat er mogelijk gevraagd kan worden:

[update 13-1-2017: de web app, die hier te zien was, is naar aanleiding van dit artikel offline gehaald]

Onvolledig
Voor wie de drone-regelgeving een beetje kent zal de app geen grote verrassingen bevatten. Twijfelachtig is wel de definitie van ‘mensenmenigte’, die volgens de app uit ‘2 of meer mensen’ bestaat. Dit staat nergens in de wet beschreven en er is ook geen jurisprudentie over. Daarnaast zegt de app niets over de recent ingevoerde vliegrestricties in Natura 2000-gebieden, want eens te meer aangeeft hoe onduidelijk de situatie is geworden. Ook is er niets over laagvlieggebieden terug te vinden in de app. Het protocol is dus verre van volledig.

Interessant is verder om te zien wat een agent moet doen in geval van een overtreding. Zo zal de drone (inclusief geheugenkaart) in beslag worden genomen, en wordt eventueel de luchtvaartpolitie geconsulteerd. Verder worden partijen in geval van schade geadviseerd om één en ander ‘onderling te regelen’.

8 Comments

    • Wiebe de Jager
        • Wiebe de Jager
    • Wiebe de Jager

Leave a Reply

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.