Nieuws

Vliegtuig vermoedelijk op drone gebotst tijdens landing in Mozambique

Een Boeing 737-752 van de Mozambikaanse maatschappij Linhas Aéreas de Moçambique (LAM) is gisteren tijdens de landing op Tete Airport mogelijk in botsing gekomen met een drone. De neus van het toestel raakte flink beschadigd, maar het vliegtuig kon wel veilig aan de grond worden gezet. De luchtvaartautoriteit van Mozambique heeft een onderzoek ingesteld.

Het incident vond plaats in de middag van 5 januari. Het toestel in kwestie heeft een capaciteit van 144 passagiers en was op het moment van het incident met 80 passagiers goed bezet. De bemanning hoorde tijdens de landing een harde klap, en aanvankelijk dacht men aan een bird strike. Volgens lokale media zou echter blijken dat het vliegtuig geraakt is door een drone. De vliegmaatschappij zelf spreekt vooralsnog van “een extern object” en noemt de mogelijkheid van een botsing met een drone “speculatie”.

Nadere details over het incident zijn nog niet bekend gemaakt. Zo is het nog niet duidelijk of en om wat voor drone het ging en zo ja, of de bestuurder van de drone reeds in het vizier is van de luchtvaartautoriteit. Wel is op foto’s van het betreffende vliegtuig aanzienlijke schade aan de neus zichtbaar.

Op het moment van het ongeluk waren er onweerswolken aanwezig en stond er een matige wind, blijkt uit het weather report voor Tete Airport op het moment van het incident: FQTT 051500Z 05009KT 4000 TSRA BKN020 FEW025CB 25/21 Q1008 RMK CB TO N/NE/S.

Eerste incident
Als het inderdaad klopt dat het vliegtuig in botsing is gekomen met een drone, dan zou dat een treurige primeur zijn. Het is voor zover bekend niet eerder voorgekomen dat een groot passagiersvliegtuig in aanvaring is gekomen met een onbemand luchtvaartuig. Wel zijn er in het verleden wereldwijd meldingen van drones gedaan door piloten, meestal in de buurt van vliegvelden.

Bij een eerder incident waarbij er gesproken werd over een botsing met een drone bleek achteraf toch sprake te zijn van een bird strike.

(bronnen: LAMMozambicano, Aviation Safety Network)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Vliegtuig vermoedelijk op drone gebotst tijdens landing in Mozambique

  • Lijkt me erg veel schade voor een botsing met een drone.
    Dat zou dan een hele grote moeten zijn geweest…

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier