Markt

DJI verwerft meerderheidsbelang in Hasselblad

Het iconische cameramerk Hasselblad is voor een groot deel in handen gekomen van de Chinese dronefabrikant DJI. Dat hebben meerdere bronnen gemeld aan fotografiewebsite Luminous Landscape. Wat de plannen zijn van DJI met Hasselblad, dat de laatste jaren in zwaar weer terecht is gekomen, is nog niet bekend.

Dat DJI interesse had in Hasselblad komt niet helemaal als een verrassing. Eind 2015 al nam DJI een belang in het van oorsprong Zweedse bedrijf. Hasselblad is met name bekend van de high-end mediumformaat camera’s, die zowel door topfotografen als door organisaties als de NASA zijn gebruikt.

Merknaam en kennis

De afgelopen jaren heeft Hasselblad echter te leiden gehad onder de opmars van digitale fotografie en stevige concurrentie in het professionele segment, met enkele reorganisaties en overnames tot gevolg.  Desalniettemin wordt de naam Hasselblad nog altijd geassocieerd met top of the bill fotografieproducten en camera’s, en wellicht dat het DJI om die merknaam en kennis te doen is.

DJI richt zich immers op een steeds bredere doelgroep van film- en fotografieprofessionals, niet alleen met hun cameradrones, maar ook met producten als de Ronin en de Osmo. Zeker in de filmindustrie zijn producten als de Ronin camerastabilisator inmiddels helemaal ingeburgerd, maar als het om camera’s gaat kiest men nog altijd voor systemen van RED of Blackmagic.

Een DJI Ronin met RED camera

Voet aan de grond

Misschien dat DJI met de acquisitie van Hasselblad ook in dat high-end segment voet aan de grond wil krijgen als het om camera’s gaat. Dan zou de Ronin bijvoorbeeld compleet met camera en al geleverd kunnen worden, en hoeven filmmakers niet zelf een setup samen te stellen die uit verschillende componenten en merken bestaat.

De tijd zal leren wat de plannen zijn van DJI met Hasselblad. Ook is nog onduidelijk hoe Hasselblad onderdeel zal gaan uitkomen van DJI: mogelijk blijft het min of meer een zelfstandige entiteit, maar het zou ook kunnen dat DJI besluit om de ontwikkelafdeling over te hevelen naar China, waar het bestaande leger van ontwikkelaars van DJI gehuisvest is.

Een Hasselblad-camera onder een RPAS van DJI
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “DJI verwerft meerderheidsbelang in Hasselblad

  • Eric Robben

    De ziel is eruit; Hasselblad is alleen nog in naam Hasselblad maar is opgehouden een authentieke Hasselblad te zijn.

    Leica was en is en zal altijd het topmerk blijven wat het is.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier