Incident

Alexander Klöpping beboet om dronevlucht boven Amsterdam

Internetondernemer Alexander Klöpping heeft onlangs een boete van 300 euro gekregen voor een illegale dronevlucht boven het centrum van Amsterdam. Dat biechtte Klopping zelf op in zijn eigen internetpraatprogramma Een Podcast over Media.

In het praatprogramma vertelt Klöpping dat hij zijn drone vanaf zijn dakterras liet opstijgen, om het toestel vervolgens onder andere over de Dam en Centraal Station te laten vliegen. “Het was prachtig om een beetje boven de stad te vliegen terwijl de zon mooi onderging”, aldus Klöpping.

Met de vlucht overtrad Klöpping echter meerdere regels voor het vliegen met drones, waaronder het verbod op vliegen boven aaneengesloten bebouwing en mensenmenigten. Ook maakt de stad Amsterdam deel uit van de CTR Schiphol, en in dat gebied zijn absoluut geen recreatieve dronevluchten toegestaan.

Agenten voor de deur

De illegale vlucht bleef echter niet onopgemerkt. In de podcast verklaart Klöpping dat er kort nadat de drone was geland twee agenten voor de deur stonden. Die namen hem mee naar het bureau, nadat ze hadden vastgesteld dat de drone inderdaad bestuurd werd door Klöpping. “Ze waren echt buiten adem, ze waren heel blij dat ze me te pakken hadden”, aldus Klöpping.

De politiemannen identificeerden het toestel, waarna Klöpping met drone en al mee moest naar het bureau. Enkele dagen later moest hij ook een verklaring komen afleggen bij de Luchtvaartpolitie op Schiphol. Uiteindelijk werd Klöpping heengezonden, met een bekeuring van 300 euro aan zijn broek.

Geen spijt

Heel veel spijt van zijn actie heeft Klopping niet. “Het voelt een beetje hetzelfde als een boete voor door rood rijden met de fiets. Je weet dat het niet mag, maar je doet het toch.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

8 gedachten over “Alexander Klöpping beboet om dronevlucht boven Amsterdam

  • J Dijksterhuis

   Ongelofelijk domme actie en ook domme reactie, door dit soort onnozele amateurs wordt vliegen straks helemaal onmogelijk gemaakt, bedankt hé.

   Beantwoorden
 • Men probeert zich keurig aan de regels te houden. Dan heb je dit en slechts 300 euro boete? Wow… Dan stellen de regels dus ook niks voor?

  Beantwoorden
 • Volgende keer gelijk zijn drone in beslag nemen en verbeurt verklaren…misschien dat hij dan wel een beter voorbeeld geeft..zeker qua reactie!

  Beantwoorden
 • Nee, dus waar maken we ons druk over. Gewoon door vliegen. Wij hoeven dan ook geen ROC-Light meer.

  Beantwoorden
 • Jammer dit, deze persoon zou zich er van bewust moeten zijn dat hij een voorbeeldfunctie heeft. Als hij er al lacherig over doet gaan al die dwdd kijkers met een speelgoeddrone (of phantom voor mijn part) zich hieraan spiegelen en lappen de regels aan hun laars, denkende dat het ergste wat ze kan overkomen een boete van eur300,- is.
  Terwijl het ergste is wat ons kan overkomen een serieus ongeluk is en strengere regelgeving waardoor wij allen straks de drones aan de wilgen kunnen hangen………………

  Beantwoorden
 • In Amsterdam is Klopping nog zo eerlijk/dom om het van de daken te roepen, maar voor elke Klopping zijn er 10 of 20 buitenlandse toeristen die hun filmpjes niet publiceren, of pas publiceren als ze het land weer uit zijn. Zoek op Youtube maar eens op Drone Amsterdam, of kijk op het facebookaccount Dronefanatic waar een dronevideo staat die een montage is van een groot aantal dronevluchten in de Amsterdam CTR. Dit bevestigt dat Klopping de spijker op zijn kop slaat als hij illegaal dronevliegen tot 100m vergelijkt met door rood fietsen: als je wordt betrapt is het zuur geld maar in Amsterdam doet iedereen het, en elke overtreding-zonder-schade draagt intussen bij aan de discussie over de regels en de zin van handhaven, gedogen of afschaffen.

  Beantwoorden
 • Dat is dezelfde ezel die vorig jaar bij DWDD met zijn Phantom zat en verkondigde dat deze zo geavanceerd was dat ie contact hield met Russische Glasnost satellieten. GLONASS…Alex…Russisch, dat dan weer wel.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier