Nieuwe chip van Qualcomm maakt drones zelflerend

Op de technologiebeurs CES heeft chipmaker Qualcomm een drone gedemonstreerd die in staat is om zelfstandig en zonder behulp van GPS een vliegroute langs obstakels te berekenen. Daarvoor maakt de drone gebruik van zelflerende algoritmen, mogelijk gemaakt door de nieuwste versie van het Snapdragon Flight platform.

Je kunt rustig stellen dat 2016 het jaar van de obstakeldetectie was. Zowel de Phantom 4 van DJI als de Yuneec Typhoon H met RealSense, die beiden afgelopen jaar op de markt verschenen, waren immers als eerste consumentendrones in staat om obstakels te herkennen en indien nodig uit te wijken. Maar helemaal zelfstandig een route volgens langs een serie obstakels, dat is er nog niet bij, zeker als er geen GPS signaal voorhanden is.

Machine learning

Daar brengt Qualcomms nieuwe systeem verandering in. De laatste iteratie van de Snapdragon Flight processor biedt namelijk zoveel rekenkracht dat de drone in staat is om zogenaamde machine learning algoritmen te draaien. Daardoor kan de drone op basis van sensordata zelf een beeld vormen van de omgeving, en vervolgens rondvliegen zonder daarbij tegen obstakels te botsen.

Bijzonder is dat de processor daarvoor geen GPS locatiedata nodig heeft. Dat maakt de weg vrij voor indoor vliegende drones, die bijvoorbeeld zelfstandig hun weg vinden door opslagloodsen om goederen te tellen, of drones die in geval van nood door een gebouw kunnen vliegen op zoek naar slachtoffers of een brandhaard.

Veiliger

Ook kan de technologie van Qualcomm ingezet worden om drones nog een stuk veiliger te maken. Die zijn voor hun positiebepaling immers voor een groot deel afhankelijk van GPS, en dan kan het geen kwaad dat er een alternatief systeem voorhanden is om de drone op een veilige manier een vlucht te laten voortzetten als het GPS-signaal wegvalt.

De nieuwe Snapdragon onboard navigation processor weegt slechts 12 gram, en kan dus zonder problemen in kleinere drones worden ingebouwd. Al het rekenwerk vindt op de processor plaats, er is dus geen externe computer nodig, verzekert een woordvoerder van Qualcomm. Hoe de technologie precies werkt kun je in onderstaande video bekijken.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier